De gezondheidszorg is geen beleidsprioriteit van de regering Santokhi-Brunswijk. Dat is een feit. Maar, het is beter en meer feitelijk om te stellen dat de burger, het volk, geen beleidsprioriteit is van de huidige regering. Neen, de regering deelt wel miljoenen uit aan de ministeries van Defensie en Justitie en Politie (JusPol). Natuurlijk, dat zijn misschien broodnodige investeringen, maar zijn die vandaag de dag werkelijk nodig?
Verdient het volk geen prioriteit?
Zou de regering er niet goed aan doen om flink te investeren in een pinarende gezondheidszorg, waar baby’s en volwassen overlijden ten gevolge van de vele uiteenlopende problemen waarmee de zorg wordt geconfronteerd. Verdient het volk geen prioriteit, de kurk waarop de regering en de economie drijft?
Twee heli’s?
Nee, Defensie en JusPol lijken die prioriteit te krijgen. JusPol-minister wil twee politie-helikopters aanschaffen, om vooral in het binnenland te worden ingezet. De Airbus helikopters en de infrastructuur eromheen gaan de Staat ruim US$ 10 miljoen kosten. De aanwinst kan in 14 maanden een feit zijn vanaf het moment dat de Surinaamse overheid de bestelling zou plaatsen, zo werd in de eerste week van augustus bekendgemaakt. Amoksi beweerde dat de politie heel hard een luchtmacht nodig heeft. “Het zal niet meer dan 10 miljoen Amerikaanse dollar kosten om de twee helikopters aan te schaffen. Natuurlijk is er een prijskaartje en ik moet naar de financiële middelen zoeken om het te realiseren. Maar het zou een uitkomst zijn om over helikopters te beschikken.”
Vandaag de dag is niet bekend of er werkelijk twee helikopters gekocht gaan worden. Maar, gelet op de acute problemen in de gezondheidszorg zou Amoksi er beter en goed aan doen om die 10 miljoen Amerikaanse dollar door te schuiven naar zijn collega Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die constant krom moet liggen om de gezondheidszorg enigszins financieel draaiende en vooral levend te houden.
Nieuwe boot
Minister Krishna Mathoera heeft inmiddels een nieuw vaartuig in huis gehaald voor het Nationaal Leger. De ‘RSS Barracuda’ wordt geleased bij de Nederlandse Damen Financial Services Holding BV. De lease-to-buy overeenkomst duurt vijf jaar voor een totaalbedrag van 17.361.000 euro: een aanbetaling van 2.3 miljoen euro en vanaf 2025 elk jaar 2.2 miljoen euro. “Het saldo van ruim 3 miljoen euro volgt in het laatste jaar met de optie dat Suriname het marineschip koopt. Alle kosten worden vanuit de eigen begroting gedekt”, zo liet de bewindsvrouwe weten. Het vaartuig arriveerde al in de tweede week van november in Suriname.
De motivering van Mathoera om in zee te gaan met deze aanschaf klonk als volgt: “We moeten in ons maritieme gebied aanwezig zijn. We hebben heel veel natuurlijke hulpbronnen en de komende periode zullen veel investeringen daar plaatsvinden.”
Ook hier de vraag: is/was dit nu echt nodig? En, ware het ook in dit geval niet beter geweest om een dergelijk bedrag in de gezondheidszorg te investeren? Zijn de levens van pasgeborenen, senioren burgers en gewone burgers minder belangrijk dan het inhuren van een boot voor het leger?
Veel burgers zullen zich die vraag stellen, maar ook de gerespecteerde Vereniging van Economisten in Suriname, VES.
“Gezondheidszorg ligt op zijn gat”
De Ves verklaarde begin september onder andere het volgende: “(…) Minister Krishna Mathoera gaf daarbij als argumentatie voor deze aankoop aan dat het gaat om de Exclusieve Economische Zone (EEZ) te beschermen en vanwege de opkomende Oil & Gas activiteiten. Voorts verklaarde ze dat het schip SRD 80 miljoen zou gaan kosten. Dit zou niet ten laste gaan van de gemeenschap maar zou worden bekostigd uit besparing die het ministerie had bereikt door een 1000-tal medewerkers af te vloeien.
Het is normaal dat waar er beperkte middelen zijn er prioriteiten moeten worden gesteld. Welke prioriteit kan de aanschaf van een prestigieus vaartuig voor de Marine, als onderdeel van het Nationaal Leger, hebben terwijl de Kustwacht daarvoor is opgericht. Hoe kunnen we een showproject van ca. SRD 0,5 miljard rechtvaardigen in deze tijd. Dit terwijl de gezondheidszorg op zijn gat ligt, er baby’s doodgaan, de vuilophaal niet kan worden betaald etc. (…)”
Gezondheid volk moet beleidsprioriteit krijgen
De VES, met al haar deskundigheid, stelt feitelijk ook dat de regering haar beleidsprioriteiten moet bijstellen. Geef de gezondheid van het volk beleidsprioriteit. De economisten binnen de VES begrijpen beter dan de regering en enkele specifieke ministers waaraan de middelen moeten worden besteed, en dat is zeker niet aan, eventueel, twee helikopters en een boot.
Pinaren
De regering Santokhi-Brunswijk laat de volksgezondheid pinaren ten koste van de aanschaf van in ieder geval vooralsnog miljoenen kostend onnodig materieel.
Deze regering heeft amper oog en oor voor de al maanden, neen, jaren in acute nood verkerende gezondheidszorg ten gevolge waarvan baby’s en burgers onnodig overlijden door een constant gebrek aan verbruiksartikelen en medicijnen, door defecte apparatuur, wegtrekkende verpleegkundigen en medisch specialisten en vakbondsacties.
PK