Robert Soentik, voormalig directeur van Onderwijs, deelt zijn visie op de impasse in het grensconflict tussen Suriname en Guyana, nu Guyana aangeeft beheersdaden te willen uitvoeren op Surinaams grondgebied. Soentik pleit voor een vreedzame en gezamenlijke oplossing waarbij beide landen samenwerken aan de ontwikkeling van het betwiste gebied.
Hij stelt voor om het gebied om te vormen tot een gemeenschappelijk ontwikkelings-, productie- en investeringsgebied, gebaseerd op een winstaandeel naar rato van de kapitaalinbreng van beide landen. Door dit bilaterale model te omarmen, kunnen zowel Surinaamse als Guyanese burgers het recht krijgen zich in het gebied te vestigen.
Soentiek benadrukt dat de aarde ons slechts in bruikleen is gegeven om de mensheid te verheffen. “Deze bredere kijk op het leven moet de leidende gedachte zijn om duurzame vooruitgang voor onze volkeren te realiseren”, aldus Soentik.
Door samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid kunnen Suriname en Guyana niet alleen conflicten vermijden, maar ook economische en sociale voordelen behalen die een positieve impact hebben op de hele regio.
Zijn visie biedt een humaan alternatief voor de patstelling en legt de basis voor een toekomst van samenwerking en wederzijdse groei.