Guyana heeft middels haar president Irfaan Ali melding gemaakt dat ze beheersdaden wil uitvoeren op Surinaams grondgebied , bekend als Tigri. Guyana meent dat het hun gebied. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken heeft protest aangetekend tegen deze melding
Wanneer een land een ander land deels bezet met militaire middelen, kan dit gezien worden als een daad van oorlog. Dit komt doordat een dergelijke actie in strijd is met fundamentele principes van nationale soevereiniteit en internationaal recht.
Het binnenvallen en bezetten van een deel van een ander land met militaire kracht laat zien dat het bezettende land bereid is om agressieve acties te ondernemen en de territoriale integriteit van een soeverein land te schenden.
Een gedeeltelijke bezetting als militair machtsvertoon kan verschillende gevolgen hebben, waaronder escalatie van conflicten en destabilisatie van de regio. Het kan ook worden gezien als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Daarom is het internationaal erkend dat dergelijke acties als een act of war beschouwd kunnen worden.
Kortom, het bezetten van een deel van een ander land met militaire middelen is een ernstige schending van internationale normen en kan leiden tot grootschalige conflicten. Het is van vitaal belang dat de internationale gemeenschap dergelijke daden veroordeelt en stappen onderneemt om vrede en stabiliteit te handhaven.
Er zijn wereldwijd verschillende gebieden waar landen betrokken zijn bij territoriale conflicten of confrontaties waarbij grondgebied wordt betwist. Hieronder enkele voorbeelden:
1. Rusland en Oekraïne: Sinds 2014 is er een conflict gaande over de Krim, die door Rusland is geannexeerd, en de situatie in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten strijd leveren.
2. Armenië en Azerbeidzjan: Het conflict over de regio Nagorno-Karabach heeft geleid tot herhaalde vijandelijkheden, waarbij beide landen aanspraak maken op het grondgebied.
3. China en India: Er zijn spanningen over de grens in de Himalaya-regio, met confrontaties in gebieden zoals Aksai Chin en Arunachal Pradesh.
4. Israël en Palestina: Het conflict over de bezette gebieden zoals de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook blijft een grote bron van spanningen.
5. Noord- en Zuid-Korea: Officieel zijn de landen nog steeds in oorlog vanwege de onbesliste Koreaanse Oorlog en er zijn altijd spanningen aan de grens.
6. China en meerdere Zuidoost-Aziatische landen: Er zijn territoriale geschillen in de Zuid-Chinese Zee, waar China, de Filippijnen, Vietnam, Maleisië en andere landen aanspraak maken op overlappende maritieme gebieden.