Ongeveer anderhalf miljoen jaar geleden hebben twee mensachtige soorten naast elkaar geleefd in het huidige Kenia. Dat concluderen wetenschappers uit verschillende fossiele voetafdrukken die vlak bij elkaar gevonden zijn.
De voetafdrukken zijn van de Homo erectus en de Paranthropus boisei. De Homo erectus is een voorouder van de Homo sapiens, de mens zoals die nu bestaat. De Paranthropus boisei is een zijtak van de mensachtigen. De mensachtigen vallen onder de orde van primaten, waar bijvoorbeeld gorilla’s en orang-oetangs ook onder vallen.
De Paranthropus boisei verschilde qua eigenschappen van de Homo erectus. Dat deze twee soorten ongeveer in dezelfde tijd geleefd hebben, was al bekend dankzij het onderzoeken van skeletten. Maar bepalen hoe oud de skeletten precies zijn is lastig en dus kon niet worden vastgesteld dat de soorten naast elkaar leefden.
Met behulp van de voetafdrukken, die in 2021 werden gevonden, kan dat wél. De afdrukken zouden namelijk ongeveer tegelijk opgedroogd zijn, waarna er een nieuwe laag grond op terechtgekomen is. De onderzoekers hebben vastgesteld dat de sporen binnen enkele dagen of zelfs enkele uren van elkaar zijn achtergelaten.
De wetenschappers konden aan de manier van lopen vaststellen van welke soort de voetafdrukken waren. Van de Paranthropus is een spoor van twaalf afdrukken gevonden van ongeveer 26 centimeter lang. Een van de afdrukken ziet u op bijgaande foto.