Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, wil harder optreden tegen illegale visserij in de wateren voor de kust. Hij heeft procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh per schrijven om toestemming gevraagd om in beslag genomen en verbeurd verklaarde illegale vissersboten te mogen vernietigen. Het wachten is nu op antwoord van de hoogste vervolginsbaas.
Minister Sewdien wil overgaan tot harder optreden, omdat is gebleken dat de huidige maatregelen niet effectief genoeg zijn. Tot nu is het zo, dat wanneer een illegale vissersboot wordt gepakt, men probeert dit buiten proces af te handelen. Men betaalt dan een boete en krijgt de boot met alles erop en eraan terug. De volgende dag is dezelfde boot terug in Surinaamse wateren en is het weer bezig met illegale visserijactiviteiten, aldus Sewdien.
In het recente verleden werden in beslag genomen illegale vissersboten in Frans Guyana door de autoriteiten daar door midden gezaagd en in brand gestoken.
Suriname zit nu midden in een sanctieprocedure van de Europese Unie (EU). Van Suriname wordt momenteel geëist dat het effectieve acties en maatregelen treft tegen illegale visserij. Er was donderdag een virtuele bespreking gepland met de werkgroep van de EU tegen illegale visserij.
Virtueel onderhoud met EU
Suriname zou bij dat onderhoud concreet moeten aangeven welke de ondernomen acties en maatregelen zijn en hoe zaken ervoor staan. Die updates naar de EU toe zullen tweewekelijks plaatsvinden. De regering doet er alles aan om te voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst van de EU terechtkomt.
Blacklisting zou enorme economische gevolgen hebben voor de totale visserijsector. De kans is levensgroot dat er een verbod komt op export van vis en visproducten uit Suriname naar de EU.
Suriname is vorig jaar door Frankrijk (Frans Guyana) bij de EU aangebracht, omdat het te weinig doet om illegale visserij tegen te gaan. Frans Guyana klaagt reeds jaren steen en been over illegale vissersboten die vanuit Surinaamse wateren haar visgronden betreden om er illegaal vis te vangen. Zowel Suriname als Frans Guyana leiden hierdoor jaarlijks miljoenen US-dollars aan economische schade. De illegale vissersboten die de Frans Guyanese wateren betreden varen met vervalste Surinaamse visvergunningen. Het gaat in de meeste gevallen om Guyanese vissers.
Kustwacht zichtbaar op zee
Voor aanvang van de wekelijkse Raad van Ministers-vergadering woensdag zei de LVV-minister, dat sinds kort de Kustwacht actief bezig is met patrouilles in de wateren voor de kust. Ondertussen heeft de marine van het Nationaal Leger de beschikking over een marinevaartuig. Die zal ook vaker patrouilles gaan uitvoeren. Onlangs heeft de regering ook besloten een legervliegtuig aan te schaffen. Het ministerie van Defensie is bezig naar eentje uit te kijken.
Met deze acties is de regering volgens minister Sewdien langzaamaan bezig het hele gebied voor de kust onder controle te krijgen. Suriname hoopt op deze manier weg te kunnen komen uit de sanctieprocedures van de EU.
Eerder had de minister aangekondigd dat alle illegale visaanlandingplaatsen langs de Marowijnerivier en op andere plekken “verwijderd” zouden worden. Ook zou er een controlepost worden ingesteld bij de monding van de Surinamerivier en de Commewijnerivier. Alle binnenvarende en uitvarende vissersvaartuigen dienen zich eerst hier aan te melden, alvorens hun weg te vervolgen. Over deze aangekondigde maatregelen zijn geen “updates” bekend.
Grote economische waarde
De visserijsector is qua exportwaarde van visserij producten de grootste subsector binnen het agrarisch geheel. Voor de afgelopen jaren schommelt de exportwaarde rond de US$ 65 miljoen op jaarbasis. Haar bijdrage in het BBP bedraagt 10% en zij biedt werkgelegenheid aan ruim 6.500 mensen. Indirect zouden geschat nog 2.000 mensen afhankelijk zijn van de sector zoals visopkopers, transport bedrijven, verpakking bedrijven, opslag bedrijven. De sector neemt naast de mijnbouw een belangrijke plaats in bij het genereren van deviezen voor het land. Het grootste deel van de totale productie wordt geëxporteerd. De productie bestaat uit garnalen en vis.
De bevolking visserij is verantwoordelijk voor 75 procent van de exporteren, terwijl 25% afkomstig is van de industrieel vloot. De locale markt wordt voorzien van visproducten gevangen door de bevolking visserij. 30 procent van Surinames visexporten vindt haar weg naar de EU. Blacklisting door de EU wordt normaliter door de VSA opgevolgd, en omgekeerd ook.
Minister Sewdien heeft eerder gezegd dat eenmaal op de blacklist geplaatst, het voor Suriname praktisch niet meer mogelijk zal zijn om er van af te komen. Daartoe zou eerst aan een aantal heel strenge voorwaarden moeten worden voldaan, waar Suriname momenteel niet aan zal kunnen voldoen. Vandaar dat er alles aan gedaan wordt om blacklisting te voorkomen.