Mensen wachten vaak te lang om naar de dokter te gaan: “Uitgestelde zorg is altijd duurdere zorg”

“We zien dat veel mensen in onze gemeenschap een laag ziektebewustzijn hebben, waardoor ze veel te lang wachten om medische hulp te zoeken.” Dit laat de directeur van de Huisartsen Spoedpost in Suriname, Jurgen Rens, weten in een gesprek met Dagblad Suriname. Hij benadrukt het belang van tijdige afspraken maken voor de medische zorg. 

Mensen wachten onnodig lang 

Een recent voorbeeld is een patiënt met een hersenbloeding die om 7 uur ’s ochtends al klachten vertoonde, maar pas om 8 uur ’s avonds naar de dokter werd gebracht. Op dat moment is er weinig meer wat de medische wetenschap kan doen voor de patiënt. Als deze patiënt zich echter om half 8 ’s ochtends had gemeld, zou hij om 9 uur al bij de neuroloog zijn geweest, en had er nog iets gedaan kunnen worden. “Dit is een patroon dat we vaker zien: mensen wachten onnodig lang met het zoeken van hulp, waardoor infecties of andere ziektes verergeren en er minder kan worden gedaan door de arts”, beweert de directeur. 

Weinig besef van ziekte 

De directeur benadrukt verder dat het besef van ziekte niet leeft in de gemeenschap: “Uit casuïstiek blijkt dat veel mensen te lang wachten met het zoeken van medische hulp. Dit komt vaak door onwetendheid, maar soms ook door nonchalance in het omgaan met hun gezondheid. Mensen kunnen wel naar de poli komen, maar als ze tussendoor het advies of beleid van de arts negeren, heeft het weinig zin.” 

Hij geeft een voorbeeld van een HIV-patiënt die ondanks een duidelijk medicatiebeleid weigert haar medicijnen in te nemen, wat resulteert in een veel ernstiger toestand bij haar binnenkomst.

“Uitgestelde zorg is altijd duurdere zorg”

Rens geeft aan vroegtijdig medische hulp te zoeken, waardoor ernstige gezondheidsproblemen vaak voorkomen kunnen worden, wat uiteindelijk zowel voor de patiënt als voor het zorgsysteem voordeliger is.

Volgens hem is dit ook de reden waarom de meeste kosten in de zorg worden gemaakt: levensreddende zorg is vaak duurder. “We zien het afgelopen jaar vaker patiënten die pas na een week van thuisblijven en zelfmedicatie bij ons komen. Ze hebben nooit een arts gebeld. Wanneer ze uiteindelijk op de tafel liggen, is hun toestand vaak al drastisch verslechterd door een uitgeput lichaam, en op dat moment kunnen wij weinig meer doen”, aldus Rens. 

Waarom aarzelen mensen om naar de dokter te gaan?

Directeur Rens legt uit dat de aarzeling vaak te maken heeft met financiële zorgen, specifiek het ontbreken van verzekering. “Mensen zijn niet verzekerd, en weigeren vaak ook om hun kinderen te verzekeren. Als medici gaan we altijd door met levensreddende zorg, maar voordat het zover komt, kiezen mensen er vaak voor om niet naar de dokter te gaan vanwege de kosten”, zegt hij. 

Als oplossing heeft Huisartsen Spoedpost Suriname de ‘App de Dokter’ geïntroduceerd, zodat mensen op een laagdrempelige en kosteloze manier vragen kunnen stellen over hun gezondheid. “Voel je je niet goed, heb je vragen, of maak je je zorgen over je ziekte? Wil je medisch advies? App ons,” adviseert de directeur.

SD

error: Kopiëren mag niet!