Suppletoire begroting goedgekeurd

De aanvullende staatsbegroting voor het huidig dienstjaar 2024 is maandagmiddag met algemene 26 stemmen door de Nationale Assemblee goedgkeurd. Tijdens de stemming waren geen van de fracties van de oppositie in de zaal aanwezig. De fracties van de NDP en de BEP hadden eerder aan het einde van de tweede ronde voor het parlement uit protest afgezien van verdere deelname aan de vergadering. Voordat de regering in tweede ronde aan het woord zou komen verlieten zij de zaal. 

Tijdens de vergadering heeft de regering nog wijzigingen ingebracht in de concept aanvullende begroting. De BEP en de NDP fracties wilden hierover in commissie van rapporteurs verband eerst overleggen met de regering. De commissie van rapporteurs, waar de coalitie de meerderheid in heeft, kon het tijdens een korte schorsing niet met elkaar vinden over dit verzoek van de oppositie. Het overlegmoment met de regering is dus ook niet gekomen. De oppositie vond deze werkwijze onbehoorlijk en tegen het budgetrecht van het parlement.

De goedgekeurde aanvullende begroting betrof hoofdzakelijk verschuivingen van bedragen van Beleidsprogramma’s naar de posten voor Lonen en Salarissen en andere Operationele Uitgaven van de verschillende ministeries. De totale bedragen aan Inkomsten en Uitgaven op de begroting is ongewijzigd gebleven, alsook het begrotingstekort van 4,1 procent. De verhoogde bedragen voor Lonen en Salarissen en de Operationele Uitgaven worden budget neutraal gedekt.

Verhoogde loonsom

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing heeft eerder tijdens de debatten aangegeven dat vooral de salarisverhogingen van ambtenaren de voornaamste reden is voor de aanvullende begroting. Het begroot budget van de verschillende ministeries is door de salarisverhoging vroegtijdig uitgeput geraakt. Bij het ministerie van Openbare Werken was dat ook het geval bij de post voor Vuilophaal. Daarop is nu SRD 130 miljoen extra opgebracht, om ook achterstallige betalingen te kunnen voldoen.

Tijdens de behandeling van de suppletoire begroting werden de debatten op het scherpst van de snede gevoerd, vooral van de zijde van de oppositie. Dit heeft duidelijk te maken met de verkiezingen over pakweg 6 maanden. Het beleid van de regering op verschillende gebieden werd door de oppositie zwaar aangevallen en er werden zelfs zware beschuldigingen geuit aan onder andere het adres van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij over corruptie en wanbeleid in de rijstsector. 

De debatten in het parlement zullen tijdens de komende begrotingsbehandeling voor het dienstjaar 2025 met het oog op de verkiezingen in hevigheid en scherpte alleen maar toenemen. Het is verkiezingstijd en pagaratijd, wordt wel vaker gezegd.

error: Kopiëren mag niet!