Er heerst veel verwarring rondom de procedure en verlenging van het PSA-document (Personen van Surinaamse Afkomst) in Suriname. Alhoewel de informatie beschikbaar is op de website van het Surinaamse Consulaat in Amsterdam, tevens de website gov.sr onder de kop consulaire zaken, blijft onduidelijkheid bestaan, vooral bij de verlenging na vijf jaar. Dit leidt tot frustraties bij aanvragers die niet precies weten welke stappen ze moeten volgen.
Mevrouw Westfa, onderdirectrice op de afdeling Consulaire Zaken, geeft aan dat extra aandacht voor deze kwestie alleen maar bijdraagt tot juiste informatieverstrekking. Hoe meer informatie hoe beter.
Echter benadrukt zij om goed gebruik te maken van de informatie op de website van het ministerie en het consulaat of langs te komen aan de Henck Arronstraat bij de afdeling Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het PSA-document is initieel vijf jaar geldig. Na 5 jaar vraag je opnieuw de PSA aan.
Echter verloopt deze verlenging niet zonder haken en ogen. Er is verwarring over de term ‘verlenging’, aangezien de procedure feitelijk een nieuwe aanvraag is, waardoor aanvragers dezelfde documenten opnieuw moeten indienen. De reden hiervan is dat mogelijk de persoonlijke situatie gewijzigd kan zijn. Dit zorgt voor extra rompslomp in een systeem dat al als omslachtig wordt ervaren.
Daarnaast blijkt het nog ingewikkelder voor degenen die zich willen inschrijven bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Het inschrijven tot ingezetene wordt bemoeilijkt door afwijkende informatie en de eis voor sommige nationaliteiten om uitgeschreven te zijn uit hun land van herkomst. Dit geldt met name voor Nederlanders die zich in Suriname willen inschrijven en daar langdurig verblijven, zonder behoefte aan het laten vallen van hun Nederlandse inschrijving.
De heer Kalpoe van de afdeling Vreemdelingen Zaken vertelt ons het volgende:
“Er zijn 3 groepen die voor bepaalde tijd visumvrij kunnen reizen:
De eerste groep kiest voor de PSA om visumvrij voor 5 jaar te kunnen reizen naar Suriname De tweede groep wenst langer te blijven in Suriname, eerst 6 maanden en indien de wens er is om langer te blijven dan wordt het verlengd met nog eens 6 maanden, daarvoor meldt u zich aan bij de Vreemdelingenpolitie op het terrein van Openbare Werken aan de Jaggernath Lachmonstraat. Langer blijven kan dan toch nog . Alleen moet je dan even het land uit.”
Inschrijven is niet verplicht, zegt de heer Kalpoe. Het ligt geheel aan de betreffende persoon en wat het doel is van zijn of haar verblijf in Suriname.
De samenwerking tussen verschillende diensten, zoals Buitenlandse Zaken en het CBB, lijkt niet gestroomlijnd, wat leidt tot tegenstrijdige richtlijnen en frustratie onder PSA-aanvragers. Consumenten worden geconfronteerd met logge procedures en eventueel zelfs onjuiste voorlichting, waardoor ze vastlopen in het bureaucratische doolhof.
Om deze problemen het hoofd te bieden geeft mevrouw Westfa aan dat zij een beroep zal doen op betrokken instanties om een betere samenwerking en communicatie. Het doel is om eenduidige, heldere informatie te verstrekken, zodat aanvragers beter begrijpen welke stappen zij moeten nemen. Dit zou helpen om de onnodige loperij tussen verschillende kantoren te verminderen en de toegang tot Surinaamse rechten voor gerechtigden te vereenvoudigen.