De “zorg” in Suriname

Inleiding

In een aantal artikelen wil ik graag een aantal zaken onder uw aandacht brengen. Van 13 oktober tot en met 1 november 2024 was ik in Suriname. Over deze periode zal ik schrijven. Mijn eerste had de titel “Suriname, uw land, mijn land” en het tweede artikel “Saramacca, mijn bezoek”.

In mijn artikelen geef ik een kort verslag wat ik in Suriname heb gezien en beleef. Het doel van de artikelen is om de lezers te informeren over de ontwikkeling in Suriname en een beeld te schetsen wat er in Suriname op bepaalde terreinen (economisch en sociaal) gebeurt.

Vandaag het derde artikel van mijn reportage.

District Commewijne

Maandag 14 oktober 2024 werden wij opgehaald door onze heart to heart zus Nisa Rosan. De reis over de Jules Wijdenboschbrug (“Bosje Brug”) is een prettige ervaring. Vanuit deze brug over de Surinamerivier kan je duidelijk zien, dat er activiteiten in het havengebied plaatsvinden. Het grote terrein wordt schoongemaakt. Bij mijn volgende bezoek zal ik een bezoek aan de haven brengen. De opening van de “Bosje Brug”, zoals de brug ook door de Surinamers wordt genoemd, was op 20 mei 2000. De lengte van de brug is 1504 m en de hoogte 52 m. De brug is genoemd naar de heer Jules Wijdenbosch, die president van Suriname was van 1996 tot 2000. In deze periode is Suriname verder economisch achter geraakt. Suriname is vanaf de onafhankelijkheid in zwaar weer geweest. Door ondeskundige en niet integere politici is het verkeerd gegaan tot de dag van heden. De redding van Suriname kan alleen plaatsvinden door deskundige en integere personen (onlosmakelijk verbonden) bij de overheid en overheidsbedrijven te plaatsen. Het begint bij de president, vice president, de ministers, de leden van het parlement etc. etc.

Ik werd bij kapsalon “Raoul” afgezet. Raoul is de eigenaar van deze herenkapperszaak. Vorig jaar had Raoul mijn haar ook geknipt. Ik was zeer tevreden en nu weer. Raoul en zijn team zijn uitstekende kappers. De kapsalon is heel mooi en goed opgezet. Toen ik klaar was, zat ik buiten op de bank te wachten op mijn familie. Ik keek naar de prachtige moskee, de grote stukken terreinen en de prachtige omgeving. Ik dacht aan de Surinaamse Nederlanders in Nederland, die door de kou, meer in hun huizen moeten blijven. Ik dacht aan de mensen, die in verzorgingshuizen blijven en letterlijk achter de geraniums zitten en naar buiten kijken tegen andere gebouwen. In Suriname is het prettig wonen. Het tropisch klimaat is goed voor de mens. Jij kunt uren op een bank zitten en jij verveelt je niet. De mensen die langs komen maken een praatje met je. Jij geniet met een drankje van het heerlijke klimaat. 

Verzorgingshuizen in Suriname

Nederland heeft een groot tekort aan woonruimte en tekort aan verzorgingspersoneel. Het opzetten van verzorgingshuizen (model van Nederland) in Suriname met financiële steun van Nederland zal voordeel opleveren voor zowel Nederland als Suriname. Er zijn genoeg ouderen in Nederland, die een tijdje in Suriname willen verblijven. Dat geeft de ouderen energie en meer plezier in het leven. Ik zal het initiatief nemen en overleg voeren met het ministerie van Volkgezondheid in Nederland. Nader bericht volgt te zijner tijd.

In Suriname zijn er organisaties, die Thuiszorg aanbieden. Mevrouw Suzanne Goedoen, zorgconsultant, had mij en mijn echtgenote uitgenodigd voor een bezoek bij Quality Care Thuiszorg. Dit bedrijf was in 2018 aanwezig op het zorgcongres van Stichting FinanceSuriname in Courtyard by Marriott in Paramaribo. Vele zaken hebben wij op het congres besproken, waaronder aandacht voor de ouderen in Suriname. Het gesprek met de dames Sylvia van der Kooye (Algemeen directeur) en Suzanne Goedoen was zeer goed.Quality Care Thuiszorg biedt sinds 2005 professionele en deskundige thuiszorg in Suriname. Vele Surinaamse ouderen, die alleen wonen, kunnen eventueel gebruik maken van een thuiszorg organisatie. Quality Care Thuiszorg maakt een goede indruk op mij. 

Grondroof in Suriname

16 oktober waren wij op bezoek bij mijn vriend Moeni, die na jaren terug is in Suriname. Wij zaten gezellig in het prachtige hotel waar hij verbleef. Hij vertelde ons, dat hij in Suriname is gekomen om een kwestie op te lossen. In Suriname moet je alert zijn wanneer je grond hebt of wilt kopen. Er zijn genoeg voorbeelden waar “men” onrechtmatig grond van de rechtmatige eigenaar afpakt. Er zijn vele gevallen in dagbladen gepubliceerd over “grondroof”. In een landelijk dagblad van 9 november 2024 staat een artikel met de titel “Grondzaken in Suriname: een familie in de knel”.

Al tientallen jaren verdeelt de regering van Suriname grond aan de burgers van Suriname. Kijkend naar het aantal inwoners van Suriname en de grondoppervlakte van Suriname, dan zou je de conclusie kunnen trekken, dat vele personen in Suriname meerdere keren grond hebben gehad en andere personen weer helemaal niets.

Grondinstituut Suriname

De “zorg”van de inwoners van Suriname voor wat betreft grondperceel is groot. Het wordt tijd, dat er een apart en onafhankelijk grondinstituut komt. Dit instituut moet niet onder een ministerie vallen. Het werk moet onafhankelijk worden verricht. Toezicht moet wel goed geregeld worden. De beschikkingen moeten door het Kabinet van de President getekend worden.

Dennis Lapar, Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!