Dagblad Suriname sprak met een groep juridische studenten over de realiteit achter de cijfers inzake kinderarbeid en over het gebrek aan gerichte maatregelen om zware kinderarbeid volledig uit te bannen.Elk jaar wordt op 20 november de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind gevierd.
De studenten wijzen erop dat Suriname in theorie voldoet aan internationale normen, maar dat de werkelijke uitvoering daarvan vaak ondermaats is. “Op papier staat er veel goeds”, zegt S. Niamut,. “Maar in de praktijk zie je dat er niet genoeg actie wordt ondernomen. Er ontbreken vaak cijfers om de ernst van de situatie duidelijk te maken.”
Een ander probleem dat de studenten benoemen, is dat kinderarbeid in Suriname soms verborgen blijft in afgelegen gebieden of onzichtbare sectoren. Het is tijd voor meer middelen en mankracht om onderzoek te doen naar verborgen kinderarbeid en effectieve manieren om in te grijpen. “Zolang we niet weten waar de knelpunten zitten, blijven kinderen kwetsbaar en onbeschermd.”
De studenten zijn unaniem: hoewel Suriname een land is met beperkte middelen en een beperkt aantal kinderarbeid gevallen, is het belangrijk om kinderrechten serieus te nemen en kinderarbeid daadwerkelijk vzo goed als mogelijk uit te bannen. Dit vereist ook politieke wil en middelen. Volgens de studenten begint dit met bewustwording en betrouwbare gegevens.