Rabin Parmessar: “Wanneer koers daalt zegt regering is prudent beleid, maar bij koersstijging is het andermans schuld”

NDP-fractieleider Rabin Parmessar zegt dat de regering er prat op gaat dat het vanwege haar prudent beleid is dat de koers van SRD 38 naar SRD 28 daalt, maar dat het andermans schuld is als deze stijgt.

“De regering meent dat de exporteurs verantwoordelijk zijn voor de koersstijging, omdat zij zich niet houden aan de retentieregeling. Maar wie moet erop toezien dat exporteurs zich aan deze regeling houden? Het is het ministerie van Financiën. Die heeft hier wederom steken laten vallen. Het toezicht is verslapt”, aldus Parmessar. Hij vraagt zich af of dit niet bewust is. 

De NDP-fractieleider sprak donderdagmiddag tijdens de debatten rond de suppletoire begroting voor het dienstjaar 2024. 

Hij betoogt dat de koers in slechts twee maanden tijd fors is gestegen van SRD 28 naar SRD 36 voor de US$. Van de regering wenst de NDP-fractieleider uitleg of dezelfde exporteurs zich twee maanden geleden nog wel aan de retentieregeling hielden. Opnieuw vraagt Parmessar naar gedetailleerde overzichten van de retentieregeling.

Het was de bedoeling dat het parlement deze en andere overzichten maandelijks zou ontvangen. Hij wil weten wat de regering van plan is om de koers te stabiliseren. Hij verwijst in dit verband naar het door de NDP ingediende initiatief omtrent de Valutawet.

Toename geldhoeveelheid

Dat de wisselkoers gaat stijgen is een logisch gevolg van de gestegen geldhoeveelheid in omloop. De huidige regering heeft de de periode 2020 tot en met 2024 ruim SRD 16 miljard in omloop gebracht. In de periode 2010 tot en met 2020 bedroeg de geldtoename slechts SRD 6 miljard. 

Parmessar verwijt de regering geen strak toezicht op de inkomsten van de Staat te voeren. Hij verwijst onder meer naar de retentiemiddelen, de OMO (Open Markt Operaties) uitgaven van meer dan SRD 7 miljard. Er is ook geen strakke begrotingsdiscipline.

Kortom, er is geen strak monetair beleid. Parmessar vindt het daarom misplaatst om steeds slechts de Centrale Bank van Suriname de schuld hiervoor te geven, alhoewel ook zij enorm veel steken laten vallen als het om toezicht gaat.-.

error: Kopiëren mag niet!