44 procent van de tropische koraalsoorten wordt met uitsterven bedreigd. Door klimaatverandering warmt zeewater op, waardoor koraalriffen verbleken en afsterven, schrijft natuurorganisatie IUCN.
Het gaat om 892 koraalsoorten die riffen bouwen in tropische en subtropische gebieden. 44 procent daarvan wordt dus bedreigd. De lijst met soorten die zich in de gevarenzone bevonden, is woensdag gepresenteerd op de VN=klimaattop COP29 in Bakoe, Azerbeidzjan.
Door opwarming van het zeewater kunnen koraalriffen verbleken en afsterven. Dat is problematisch, zegt de IUCN, want de riffen zijn heel belangrijk voor andere diersoorten in de oceaan. Ze zijn cruciaal voor allerlei soorten vissen en zeedieren. Daarom noemt de IUCN de gezondheid van deze ecosystemen ook “essentieel voor mensen”. Ze dragen niet alleen bij aan onze voedselvoorziening, maar slaan ook koolstof op en beschermen de kust op natuurlijke wijze.
“Het is een verontrustende trend die niet alleen die biodiversiteit bedreigt, maar ook de veiligheid van eilandbewoners, bijvoorbeeld inwoners van het Caribisch gebied”, aldus IUCN.