Fauzia Cooman: “Secretaresse zijn is meer dan alleen brieven schrijven”

Fauzia CoomanSecretaressedag wordt jaarlijks herdacht op de derde donderdag in april. Op deze dag worden secretaresses in het zonnetje gezet. Dit jaar valt deze dag op 18 april. Secretaressedag is een van oorsprong Amerikaans bedenksel. De bedoeling van het jaarlijkse evenement was om de secretaresse in het zonnetje te zetten, stil te staan bij haar toegevoegde waarde voor de organisatie en om het imago van het secretaressevak te verbeteren. Daarbij richtten de organisatoren zich op de managers en op secretaresse zelf. Ook in Suriname wordt sinds enkele jaren attentie getoond aan de secretaresses.
Dagblad Suriname sprak met de Fauzia Cooman, de secretaresse van minister Ginmardo Kromosoeto van het  ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).   Zij is nu 6 jaar secretaresse op het secretariaat van een minister, maar heeft daarvoor 2 ½ jaar gewerkt als directiesecretaresse bij een particulier bedrijf. Naast haar job als secretaresse is zij student aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs en zit in de afrondende fase.
Volgens Cooman is het beroep van een secretaresse een heel verantwoordelijke job. ‘Je bent niet alleen alleen de rechterhand van de werkgever, maar tevens zijn oren, zijn ogen en zijn agenda.  Je bent dan ook  dagelijks bezig met het concipiëren van brieven,  het behandelen van telefoongesprekken, afspraken maken, de tijd van de afspraken managen en bijhouden zodat cliënten, gasten en bezoekers niet te lang blijven wachten om geholpen te worden.’
Het werk als secretaresse vergt volgens Cooman niet alleen een positieve instelling, maar ook heel veel geduld en verdraagzaamheid. “Als je positief bent, positief bent ingesteld, een dosis liefde meeneemt en alle vervelende gebeurtenissen omzet in positieve, dan is het werk heel prettig.”
Cooman heeft  niet altijd de intentie gehad om secretaresse te zijn, maar toen zij eenmaal met het werk begon, ontdekte zij dat secretaresse zijn niet alleen inhoudt het schrijven van brieven, maar dat het veelzijdig en verantwoordelijk werk is.  Haar beroep als secretaresse heeft zij nu tot haar hobby gemaakt.
Over de waardering voor dit beroep zegt zij dat zij tot op dit moment tevreden is, maar dat het altijd beter zou kunnen. Haar job als secretaresse op RGB bevalt haar heel erg.  Het is voor haar een nieuwe uitdaging.
Aan alle secretaresses (tegenwoordig zijn er ook mannen in dit beroep) geeft ze mee dat ze hun beste been blijven voortzetten. “Het werk is niet altijd eenvoudig, soms kan het zelfs heel stressend zijn, maar zet u toch in. Een vriendelijk woord aan de telefoon, een luisterend oor, een dosis positieve woorden, liefde voor uzelf en uw werk. Maak van uw werkplek uw 2de huis, want daar vertoeft u 1/3de  deel van de dag. Creëer een fijne werksfeer dan zal het zeker lukken.” Aan jongeren die dit werk graag in de toekomst zouden willen doen, zegt zij: ‘ga ervoor, het is zeker aan te bevelen secretaresse te zijn, want het is meer dan alleen telefoontjes behandelen en afspraken maken’, zegt Cooman.
 

error: Kopiëren mag niet!