De relatie tussen immigratie en criminaliteit is een veelbesproken onderwerp, met vaak meer mythen dan feiten die de ronde doen. Diverse onderzoeken wijzen erop dat de publieke perceptie van immigranten als criminelen vaak sterk wordt overschat, mede door sensationele mediareportages en politieke retoriek die angst aanwakkeren. Deze vertekende beelden kunnen leiden tot een toename van haatmisdrijven tegen immigranten en het aanscherpen van immigratieregels, zoals het scheiden van gezinnen.
De meeste studies tonen aan dat immigratie slechts een minimale impact heeft op criminaliteit. Migratiewetenschapper Hein de Haas onderstreept dat gewelddadige criminaliteit in de westerse wereld juist afneemt en migranten gemiddeld minder crimineel zijn dan de lokale bevolking. Dit komt omdat veel eerste generatie migranten gedreven zijn om een nieuwe, positieve toekomst op te bouwen.
Er is ook weinig bewijs dat migratie rechtstreeks leidt tot een toename van terroristische activiteiten. De effectiviteit van het beperken van migratie als middel tegen terrorisme is beperkt, suggereren onderzoeken.
Het opblazen van criminele statistieken onder immigranten kan vaak te wijten zijn aan strafoplegging voor migratieovertredingen, of discriminatie binnen het rechtssysteem die leidt tot hogere veroordelingstarieven voor migranten.
In Suriname roept de Nationale Assemblee de Braziliaanse gemeenschap op hun betrokkenheid bij criminaliteit te verminderen. Dit illustreert dat, hoewel de bredere statistieken een ander beeld geven, lokale uitdagingen specifieke aandacht vereisen. Hieruit blijkt het belang van doelgericht beleid. Niet alleen het beheersen van wie binnenkomt, maar ook het ondersteunen van hun integratie en het benutten van hun potentieel kan zorgen voor sociale cohesie.
Het effectief aantrekken van talentvolle beroepsgroepen zoals artsen en onderwijzers, terwijl men werkt aan het verminderen van potentiële risico’s is essentieel.
In essentie benadrukt het debat dat een genuanceerd, op bewijs gebaseerd immigratiebeleid de sleutel is tot het versterken van zowel veiligheid als sociale integratie.