TRIS-kontakten ook dit jaar in Suriname met bezoek aan Coeroeni

Ieder jaar gedurende de laatste 3 weken in november bezoekt een groep TRIS-militairen (Troepenmacht in Suriname) Suriname, waar ze hele mooie herinneringen aan hebben sinds de jaren. Ook dit jaar, van 13 november tot en met 2 december. 

De Troepenmacht in Suriname was het Nederlandse koloniale leger in Suriname. Al in 1667, toen Suriname een Nederlandse kolonie werd, kwamen de eerste militairen aan en werd Fort Zeelandia gebouwd. De TRIS bestond sinds 1864 uit Surinamers en Nederlanders. Tot aan de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975, hebben er ook dienstplichtige Nederlandse militairen in Suriname gediend. Zij wisten toen maar heel weinig af van Suriname en waren meer dan een jaar van huis.

“Met verschillende karakters van het peloton trok je een jaar lang op. Overal in het land, ook diep in het binnenland, zelfs  waar heel veel Surinamers nooit zijn geweest, gingen de Trissers op patrouille. Daardoor ontstond een hechte band met zowel leden van het peloton, maar zeker ook met de Surinaamse bevolking. Deze band is nooit meer uit te wissen”, aldus de enthousiaste voorzitter van TRIS-kontakten, Ad van Wingerden.

Coeroeni

Het reisprogramma is ieder jaar gevuld met historische plekken overal in het land. Dit jaar staat het dorp Coeroeni centraal. Het is de eerste keer dat een tour naar dit dorp wordt gemaakt.

Coeroeni is voor de TRIS heel bijzonder. Van leuke contacten met mensen in het gebied tot het met een kromme spijker vangen van grote vissen behoren tot de mooie herinneringen.

Coeroeni ligt heel dicht bij het betwiste gebied, bekend als Tigri. Van Wingerden vertelt dat hij in die tijd niet persoonlijk aanwezig in het  betwist gebied is geweest.

Guyana was nog maar net onafhankelijk, toen het het Tigri gebied bezette. De TRIS-militairen werden daar dan ook ingezet om het gebied te beschermen en stonden 1 x 24 uur standby met mitrailleursnesten om de Brits Guyanezen daar weg te houden. Het vliegveld werd met vaten gebarricadeerd zodat er geen vliegtuigen konden landen, allemaal om ervoor te zorgen dat het gebied in Surinaamse handen bleef.

In 2019 heeft Van Wingerden samen met  3 Trissers, 6 inheemsen en een gids een expeditie gedaan en een route gevaren van Kwamalasamutu naar Nickerie met overnachting in Coeroeni. Een bijzondere trip en een heel mooie ervaring in een schitterende natuur.

“Het is als weer thus komen”

Over de Membre Boekoe Kazerne in Paramaribo zegt Van Wingerden  dat het is “als weer thuis komen”. Er is goed contact met het Nationaal Leger. En dat is ook de reden dat er elk jaar  een TRIS-bijeenkomt wordt georganiseerd in de recreatiezaal van de Kazerne van het Nationaal Leger. Daarbij worden de commandanten van het Nationaal Leger uitgenodigd, de ambassadeur, de militaire attaché, de minister van Defensie en TRIS-veteranen die in Suriname wonen.

Vorig jaar was ook president Chandrikapersad Santokhi aanwezig.

Er wordt een programma afgewerkt met toespraken, gezellig samenzijn, heerlijk eten en muziek van het militaire combo. Een feestje waar ieder jaar naar wordt uitgekeken. 

Nationaal Legermuseum

De Trissers brengen ieder jaar een bezoek aan de minister van Defensie om van gedachten te wisselen over waar hulp geboden kan worden. Er is onder andere meegeholpen met het inrichten van het Nationaal Legermuseum op de Kazerne. Een grote hoeveelheid kisten vol spullen en voertuigen die is geschonken ten behoeve van het museum. 

De verbinding met Defensie is dus altijd goed.

Dit jaar heeft de TRIS nog een ander doel en dat is een bijdrage leveren aan evenwicht brengen in de natuur. Dat dat niet gebeurt is een pijnlijke realiteit, vandaar dat Van Wingerden daar graag met instanties over in gesprek gaat. 

error: Kopiëren mag niet!