Surinaams culinair team verwent tongen

Surinaams culinair team verwent tongen (Small)“Ik merk dat ze steeds beter worden”, zegt Faridy Lila, voorzitter van de Stichting Toerisme Suriname. Ze heeft het over de tasting-avond van het Surinaams culinair team afgelopen dinsdag in Spice Quest. “Ik heb opgemerkt dat ze het commentaar van de gasten serieus nemen. Hun presentatie wordt beter.”
Het team presenteerde zijn kunsten aan journalisten en aanwezigen. Het doel van de tasting volgens Jill-Joy Landburg, woordvoerder van het team, was om meer aandacht te vragen voor de koks en een bartender. Landburg legt uit dat ons land vertegenwoordigd wil zijn op de “Taste of the Caribbean” dat gehouden wordt van 26 tot en met 30 juni dit jaar. Het gaat om een culinaire wedstrijd waaraan zeker 10 landen uit het Caribische gebied meedoen. Suriname heeft de afgelopen drie jaren steeds brons gehaald. Volgens de Landburg wordt het tijd om de gouden plak te pakken.
Maar het Surinaams kookteam komt financiële middelen te kort. De eerste berekeningen wijzen uit dat er zeker US$ 24.000 nodig is. Ondanks het succesvol verleden van het culinair team staan sponsoren niet te springen om te doneren. De tastings moeten volgens Landburg wat geld in het laatje brengen. Een persoon betaalt US$ 40 of de tegenwaarde in SRD en kan genieten van twee cocktails en een driegangen menu.
De woordvoeder legt uit dat de koks vooraf niet weten wat ze moeten doen. Op de plek van bestemming aangekomen kunnen ze kiezen uit een aantal specerijen en producten. Daarmee moeten ze drie gerechten klaarmaken voor circa 40 man.
Het eerste gerecht was één met varkensvlees. Het hoofdgerecht werd “Thinly sliced beef stuffed with a grilled chicken farce served with cassava muchinni finished with podosiri au jus and a pumpkin mouseline”. Maar het lekkerste was toch het toetje. “Het was geweldig”, zeggen de lekkerbekken van STS in koor. Lila weet nu al dat ze de volgende tasting op 30 april weer in Spice Quest bezoekt. “Hun kwaliteit wordt bij elke tasting beter.”

error: Kopiëren mag niet!