“Maurits Hassankhan is een heel deskundig persoon. Ik heb hem zelf gebeld over zijn interesse. Maar hij gaf aan dat hij al oud is. Ik vind hem een capabel persoon. Uiteindelijk is het de president die bepaalt wie minister wordt. Dat kan ik niet bepalen.” Zo heeft vicepresident Ronnie Brunswijk, tevens voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), gesteld.
Inmiddels staan de coalitiepartijen ABOP, PL en de VHP tegenover elkaar over de definitieve invulling van de ministerspost op het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa). De post is sinds enkele weken vacant nadat PL-ondervoorzitter Bronto Somohardjo opstapte.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie treedt op als ad-interim minister, terwijl Steven Mac Andrew, die minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken is, door president Santokhi was benoemd tot waarnemend minister.
Deskundige
De namen van VHP-oud ministers Maurits Hassankhan en Urmila Ramlangansing en ABOP-kopstuk Stanley Betterson worden al enige tijd in de wandelgangen genoemd. Echter heeft PL-leider Paul Somohardjo benadrukt dat de partij een voordracht zal doen, want in de coalitieovereenkomst zijn de posten duidelijk verdeeld. Brunswijk heeft daartegenover gesteld dat tijdens de formatie van de regering Santokhi-Brunswijk een bepaalde verdeling heeft plaatsgevonden. Er moet een bepaalde voordracht komen volgens de vicepresident.
“Als de president ons vraagt om voordrachten te doen, dan zullen wij dat doen. Wij gaan geen lijst met 28 namen sturen zoals andere partijen dat doen”, sprak Brunswijk woensdag. Gelet op de belangrijkheid van de post is het volgens president Santokhi Santokhi essentieel dat een deskundige het roer overneemt.
Ervaring
Maurits Hassankhan is tussen 2005-2010 minister geweest van BiZa. Van huis uit is hij historicus en jurist. Hassankhan werd geboren op 25 april 1944. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van contractarbeid en migratiestromen in Suriname, vooral gericht op de hindoestaanse gemeenschap. Hassankhan studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden en werkte als hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zijn werk richt zich op sociale ongelijkheden en historische wortels van culturele diversiteit. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan en speelt een belangrijke rol in het bevorderen van historisch onderzoek in Suriname. Hassankhan is ook politiek actief en bekleedde meerdere bestuurlijke functies. Momenteel fungeert hij als voorzitter van het Onderhandelings Orgaan van de overheid (OO).