Donald Trump doet het weer

Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen, waardoor hij na een onderbreking terugkeert naar het Witte Huis. Hij versloeg de zittende vicepresident Kamala Harris met 277 kiesmannen vergeleken met Harris’ 224, mede dankzij een cruciale overwinning in de swing state Wisconsin. 

De overwinning betekent ook dat de Republikeinen voor het eerst in vier jaar zowel de controle over de Senaat als het Huis van Afgevaardigden in handen hebben, wat hun beleidsagenda aanzienlijk kan bevorderen.

Met het Congres en het Witte Huis onder Republiekeinse controle, verwacht men dat Trump zijn eerdere beleidslijnen zal voortzetten, waaronder strenge sancties tegen Venezuela en een afwijzing van buitenlandse inmenging in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied door China en Rusland.

Wereldwijd juichten rechts-georiënteerde leiders zoals Javier Milei, Jair Bolsonaro, en Benjamin Netanyahu de terugkeer van Trump toe, zich identificerend met zijn beleid. 

Voor Trump was zijn eerste termijn opmerkelijk door het ontbreken van nieuwe gewapende conflicten, met als hoogtepunt de snelle nederlaag van ISIS. Hij benadrukte zijn intentie om geen nieuwe oorlogen te beginnen, maar juist voortgaande conflicten, zoals in Gaza en Oekraïne, te beëindigen.

Binnen de VS steunde de grote Arabisch-Amerikaanse gemeenschap in Dearborn, Michigan, Trump uit protest tegen het Midden-Oostenbeleid van de regering-Biden. Ondanks concurrentie wist Trump’s steun voor economische en immigratiekwesties veel kiezers aan te spreken.

Naast de presidentsverkiezingen zijn linkse prominenten, waaronder Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez en Ilhan Omar, herkozen in het Congres, waarbij Tlaib forse steun kreeg ondanks haar afwijzing om Harris te steunen.

Trump ziet geen vijanden in Rusland, maar benadrukt dat goede diplomatieke betrekkingen met machtsblokken zoals Rusland, China en Noord-Korea essentieel zijn om conflicten te vermijden.

error: Kopiëren mag niet!