Werknemer Cebuma wist opzettelijk data uit bestand

318252_b7230857Diefstal van software gegevens bij het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) zal als gevolg hebben dat de salarissen bij de overheid deze maand laat zullen worden uitbetaald. Een Cebuma-medewerker (I.B.) heeft tijdens zijn verlofperiode een honderdtal programma’s en procedures gekopieerd en zich toegeëigend en daarna willens en wetens zonder toestemming gewist van het systeem van Cebuma. Door de handelingen van deze medewerker lijdt Cebuma een enorme materiële schade van SRD 6 miljoen. Ook is er veel ongerief ontstaan in de verwerking van salarisgegevens. De politie heeft de zaak in onderzoek, maar kan tot dusverre weinig doen, omdat er nog geen wet is op cybercrime. De medewerker is daardoor ook niet aangehouden en loopt op vrije voeten rond.
Cebuma-directeur Siegfried Tjitrotaroeno zegt desgevraagd aan Dagblad Suriname dat de zaak ernstig is. Hij heeft deze netelige kwestie intussen doorgepeeld aan de minister en de directeur van Financiën, onder wie Cebuma ressorteert. Tjitrotaroeno hoopt dat de politie vaart zet achter het onderzoek, daar het belang van duizenden ambtenaren op het spel staat. Hij hoopt dat de politie toch nog beslag kan leggen op memory sticks, harde schijf en andere softwarezaken die het eigendom zijn van de Staat Suriname. De bewuste medewerker heeft de diefstal tussen twee en drie uur in de ochtend gepleegd.
I.B. die in de functie van operator werkt bij Cebuma, zou na zijn verlof worden bevorderd tot systeembeheerder. Hij had daardoor gemakkelijk toegang tot de poort van Cebuma. Tjitrotaroeno vreest dat de administratieve schade groter kan worden, als bij verder intern onderzoek blijkt dat er nog meerdere bestanden zijn verwijderd, dan wat tot nu toe is komen vast te staan. Hij heeft daarom een schrijven gericht naar de procureur generaal om zijn invloed aan te wenden voor een snel politieonderzoek. Hoe sneller de bestanden boven water komen, hoe minder groot het ongerief is in de betaling van salarissen. De dader heeft de personeelsbond van Cebuma schriftelijk gevraagd te interveniëren in deze zaak. Hij zou in het schrijven aan de bond te kennen hebben gegeven de wijzigingen die hij heeft aangebracht in het Cebuma-systeem , terug te zullen draaien, met dien verstande dat hij in zijn oude functie van operator blijft.

error: Kopiëren mag niet!