De BEP-fractie in de Nationale Assemblee wacht tot eind deze maand met het zelfstandig indienen van een conceptwet voor een verlaagde waarborgsom voor deelname van politieke partijen aan de komende verkiezingen.
Ronny Asabina, voorzitter tevens fractieleider van de BEP, zegt nog steeds geen bewegingen in het parlement waar te nemen die erop duiden dat er gewerkt wordt aan de wijziging van de Kiesregeling op dit stuk. Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft onlangs beweerd, dat het parlement bezig is te werken aan de wetswijziging.
De verschillende fractieleiders in het parlement zouden hierover bezig zijn met elkaar te overleggen. Bee benadrukt dat een gezamenlijk optreden van de verschillende fractieleiders in het parlement beter is dan dat de BEP-fractie individueel een conceptwet gaat indienen. De Assembleevoorzitter zegt dat als het aan hem ligt, nog voor eind dit jaar de Kiesregeling op het stuk van de waarborgsom nader wordt gewijzigd.
Asabina zegt de beweringen van de Assembleevoorzitter niet te kunnen staven met concrete acties in het parlement. Er is volgens hem geen vergadering over deze kwestie geweest. Ook is er geen commissie benoemd die de wetswijziging moet voorbereiden. Indien deze maand actie zijdens het parlement uitblijft, gaat de BEP-fractie zelfstandig een conceptwet indienen ter vaststelling van een nieuw bedrag van de waarborgsom. Over de hoogte van de waarborgsom denkt Asabina aan een bedrag niet hoger dan SRD 400.000.
Bedrag disproportioneel hoog
Bij de wijziging van de Kiesregeling in oktober vorig jaar is onder meer bepaald dat politieke partijen een bedrag van SRD 750.000 als waarborgsom dienen te storten op een rekening bij de Centrale Bank op naam van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De BEP heeft toen als enige fractie zich verzet tegen de hoogte van het bedrag. Ze noemt dit hoog bedrag onmaatschappelijk, immoreel en ondemocratisch
In augustus verklaarde het Constitutioneel Hof de hoogte van de waarborgsom onverbindend. Het bedrag van SRD 750.000 betekent een 1000 procent verhoging en is volgens het instituut disproportioneel hoog en tevens in strijd met het kiesrecht. Het Constitutioneel Hof oordeelt dat een disproportionele waarborgsom een discriminerende impact heeft, waardoor de kleinere of minder gevestigde partijen uitgesloten worden van deelname aan de verkiezingen.
Volgens de verkiezingskalender dienen politieke partijen die aan de verkiezingen van 25 mei volgend jaar wensen deel te nemen, zich in de week van 19 tot en met 24 februari te registreren.