NO SPANG?: Nascholing voor huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen

Komend weekend, van 19 tot en met 21 april, zal er wederom een grote nascholing plaatsvinden voor huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen in LuckyTwins. Het is nu al voor de zevende keer dat zo een nascholing wordt georganiseerd door Wouter van Kempen, huisarts in Haarlem.Het bijzondere van deze nascholingen is dat er vanuit Nederland ongeveer 30 huisartsen naar Suriname komen om samen met Surinaamse collega’s allerhande belangrijke onderwerpen onder de loep te nemen. Dokter van Kempen noemde specifiek een van de vele onderwerpen die op het programma staan. Hij had het over stress en hoe wij daar het beste mee om kunnen gaan. Surinamers staan er bekend om dat zij alles gemakkelijk over zich heen laten gaan, dat zij de dingen nemen zoals ze zich voordoen en dat men zich niet zo druk maakt over van alles en nog wat.
‘No spang’, is een heel bekende uitspraak die zo gemakkelijk eruit komt. Volgens van Kempen klopt dat beeld inmiddels niet meer zoals vroeger wel het geval kon zijn. Het leven in Suriname is drukker geworden. Er wordt hard gewerkt. Veel mensen hebben twee of soms drie banen. Alles is ook duurder geworden. Met de komst van internet, mobieltjes en de sociale media zijn ook hele jonge mensen al vroeg ‘overbelast’. De huisartsen hebben steeds meer te maken met stress bij hun patiënten, maar ook bij zichzelf! Alle reden dus om hier eens aandacht aan te besteden. Psychologen en fysiotherapeuten kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van stress. Daarnaast zal ook uitgebreid aandacht gegeven worden aan de speciale opleiding voor huisartsen die binnenkort in Suriname van start gaat. Tot nu toe kon men, na het behalen van het artsexamen, zich gewoon vestigen als huisarts. Steeds meer wordt ingezien dat dit eigenlijk een specialisme is en dat de huisarts getraind zou moeten worden in specifieke vaardigheden. Gesprekstechniek is daar een voorbeeld van.
Er zal geoefend worden met het zogenaamde ‘circulair interview’, waarbij men steeds rekening houdt met de familie of andere naaste betrokkenen van de patiënt. Daarnaast zijn er talloze aandoeningen, waarvoor de huisarts nu verwijst naar een specialist, die hij of zij eigenlijk ook prima zelf kan behandelen.
Tijdens de komende nascholing wordt daarom ook aandacht besteed aan onderwerpen op het gebied van Kindergeneeskunde, Gynaecologie, Dermatologie, KNO en Oogheelkunde. Als pikant detail noemt van Kempen het verwijderen van splinters uit ogen. Hiervoor heeft hij al 40 koeienogen bij de slacht besteld, waarop men kan oefenen! Voor praktische informatie, voor details en of registratie kan men terecht op www.spaogs.org [email protected] of anders in de zaal van Lucky Twins.

error: Kopiëren mag niet!