Suriname overweegt privatisering van Staatsbedrijven voor economische versterking

De Surinaamse regering heeft plannen aangekondigd om enkele staatsbedrijven te privatiseren, een maatregel die is bedoeld om de staatsfinanciën te saneren en de marktwerking in de economie te versterken. 

Dit initiatief sluit aan bij het hervormingsprogramma dat met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is overeengekomen.

Momenteel heeft Suriname meer dan 160 staatsbedrijven, waarvan velen verlieslatend zijn en een zware last vormen voor de overheidsfinanciën. De inefficiëntie van deze bedrijven is vaak het resultaat van gepolitiseerd management en een gebrek aan adequate controle.

Het privatiseringsproces moet echter eerlijk, transparant en deskundig worden uitgevoerd om zijn beoogde doel te bereiken. Het garnalenbedrijf Sail, dat individuele goederen produceert en 40 jaar geleden werd overgenomen van het Amerikaanse Castle & Cooke, is een van de bedrijven die als pilotproject voor privatisering worden geselecteerd.

De zorgen van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) over transparantie in dit proces worden ondersteund, en een publieke inschrijving wordt aanbevolen boven onderhandse verkoop. De belangen van stakeholders, zoals crediteuren en werknemers, moeten beschermd worden.

Suriname kan leren van buurland Guyana, dat een succesvolle, professionele benadering van privatisering heeft geïmplementeerd. Hierbij moet Suriname voorkomen dat het proces leidt tot de opkomst van een oligarchenklasse, zoals in Rusland gebeurde na de marktliberalisering onder het Sovjet-regime. De VES pleit voor een goed doordacht privatiseringsprogramma met openheid en zonder de creatie van een nieuwe machtige elite.

(Bron: Vereniging van Economisten in Suriname, VES)

error: Kopiëren mag niet!