Suriname en Curaçao hebben op 1 juli van dit jaar in Willemstad een verdrag ondertekend om dubbele belasting en belastingontduiking te voorkomen. Het verdrag richt zich op het vermijden van dubbele belastingheffing voor grensoverschrijdende activiteiten tussen beide landen, met gebruikmaking van het OESO-modelverdrag (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) als basis.
Deze overeenkomst stimuleert economische betrekkingen in de regio en zet Curaçao op de kaart als aantrekkelijke belastingverdragspartner.
Het verdrag biedt zowel de vrijstellings- als de verrekeningsmethode aan voor de voorkoming van dubbele belasting.
Actieve inkomens, zoals winst en loon, vallen vaak onder de vrijstellingsmethode, terwijl passieve inkomsten, zoals dividend, onder de verrekeningsmethode vallen. Artikelen in het verdrag regelen belangrijke aspecten zoals vaste inrichtingen (filialen), prijsstelling van goederen en diensten, en belastingverplichtingen
van werknemers en pensioenuitkeringen.
Opvallend is de unieke bepaling die bronstaatsheffing op pensioenuitkeringen mogelijk maakt, een zeldzaamheid in internationale verdragen. Hoewel het belastingverdrag niet veel praktische impact zal hebben vanwege de beperkte migratiestroom tussen de landen, zet het wel de basis voor toekomstige regionale samenwerking. Deze stap kan ook andere Caribische landen aanmoedigen om vergelijkbare overeenkomsten aan te gaan, waarmee belastingoptimalisatie en economische groei bevorderd kunnen worden. (Bron: VES, Vereniging van Economisten in Suriname)