De Universiteitsbibliotheek van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) biedt opnieuw een boetevrije periode, tot 15 november, waarin studenten en leden hun achterstallige boeken kunnen terugbrengen zonder extra kosten. “Heb je nog boeken thuis liggen? Lever ze in tijdens onze boetevrije periode en betaal geen boetes”, klinkt de oproep van de bibliotheek, die haar leden zo een kans biedt om hun leenstatus probleemloos te herstellen.
Boetevrij als nieuwe trend
De boetevrije periode is geen uniek concept. Zowel openbare als universiteitsbibliotheken over de hele wereld gebruiken dit als een manier om leden terug te trekken en het bibliotheekgebruik te stimuleren. Deze trend wint ook in Nederland terrein, waar verschillende bibliotheken boetevrije periodes hanteren om lidmaatschap aantrekkelijker te maken.
Mark Deckers, die de “boetebarometer” van Nederlandse bibliotheken bijhoudt, meldt in zijn blog dat bijna 60 procent van de Nederlandse bibliotheken een vorm van boetevrij beleid hanteert. Dit varieert van tijdelijke boetevrije periodes tot volledig boetevrije abonnementen, en draagt bij aan de toegankelijkheid en inclusiviteit van bibliotheken. In plaats van boetes, kiezen bibliotheken steeds vaker voor herinneringen en waarschuwingen om lezers te motiveren boeken tijdig terug te brengen.
Deckers geeft aan dat deze aanpak niet alleen de toegankelijkheid vergroot, maar ook studenten en families zonder financiële druk toegang biedt tot essentiële kennisbronnen.
SD