Wanneer komt het goed?

“U moet nog wat geduld betrachten, het komt goed!” Dat waren eind augustus dit jaar woorden van de directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Clifton Lienga, tijdens een persconferentie om zijn trouw maandelijks betalende klanten gerust te stellen dat het wel goed gaat komen met de waterdruk. Maar, hij liet in het midden hoelang het volk nog geduld moet betrachten en wanneer het goed komt.

Hoelang nog geduld opbrengen?

Hoelang moeten bewoners van onder andere Abrabroki en Munder nog geduld opbrengen? Al jarenlang kampen ze dagelijks met nauwelijks tot geen waterdruk overdag. Pas in de avonduren en ‘s nachts komt er water uit de kranen en douche. Het water weet door de lage druk overdag niet eens de douchekop te bereiken, laat staan de cister van het toilet. 

Iedereen, ook de heer Lienga, kan zich een voorstelling maken van welke gevolgen een te lage waterdruk heeft voor huishoudens: een en al ellende en onhygiënische toestanden. De ergernis onder getroffen SWM-klanten loopt met de dag op, zo ook de waterdruk-stress en de hoofdpijn.

Er is in Dagblad Suriname al veel over geschreven, hoe het is voor bewoners die alleen ‘s nachts kunnen baden, omdat er dan wel wat water uit de douche stroomt, en emmers en potten en pannen gevuld kunnen worden om de volgende dag te kunnen overleven. Om naar het toilet te kunnen gaan en om met een emmer water door te kunnen spoelen, om zich toch wat op kunnen te frissen, om toch wat koffie of thee te kunnen maken en een maaltijd te kunnen bereiden. Het kan niet vaak genoeg gezegd en geschreven worden.

Nogmaals de ongeloofwaardige woorden die Lienga sprak eind augustus: “Ik vraag de gemeenschap om wat geduld voor ons op te brengen. Het komt goed. Dit jaar nog zal er een verandering te merken zijn in de voorziening.”

Geen enkele verbetering

Inmiddels is het november, het einde van het jaar nadert in rap tempo en bewoners op Abrabroki en in Munder kampen nog steeds met nauwelijks waterdruk en merken geen enkele verbetering. 

De bewoners, klanten van de SWM, hechten dan ook weinig geloof en waarde aan de mooie woorden van Lienga. Hij realiseert zich niet eens hoe belangrijk zijn klanten zijn voor hem en de SWM. Zij zorgen onder andere dagelijks voor zijn rijkelijk belegde boterham en uitgebreide warme maaltijd. Maar, hij weet wel hoe hij klanten constant via berichten op social media erop moet wijzen, dat ze aan hun betalingsverplichtingen moeten voldoen, terwijl hij, in casu de SWM, een slechte dienstverlener is en nièt voldoet aan zìjn verplichtingen.

Verplichting

Hij, Lienga, heeft de verplichting om ervoor te zorgen dat ‘zijn’ SWM geen mensenrechten schendt. Immers, het recht op veilig en schoon drinkwater is een door de Verenigde Naties erkend mensenrecht. Het zou goed zijn wanneer de SWM-directeur eens een dag intrekt bij een gezin dat overdag niet de beschikking heeft over water uit de kraan en de douche. Laat hij dat zelf eens ervaren, voelen, ruiken.

De SWM in casu directeur Lienga rept in al zijn persconferenties, bekendmakingen, mededelingen en persberichten nooit een woord, geen letter, over een eventuele compensatie voor klanten die al jarenlang kampen met een lage of geen waterdruk. Niet eens bijvoorbeeld een eenmalige korting op de maandelijkse rekening.

Emmer, potten en pannen ‘s nachts met water blijven vullen

Empathie blijkt bij Lienga uit zijn woordenboek te zijn geschrapt. Hij vraagt slechts zijn klanten om “wat geduld” op te brengen, want het zal allemaal wel goed komen. Ondertussen moeten veel klanten zich gewoon ‘s nachts bezig blijven houden met het vullen met water van emmers, potten en pannen om de volgende dag gewoon een beetje vaat en was te kunnen doen, naar het toilet te kunnen gaan en misschien een beetje baden.

Let wel, we leven bijna anno 2025 en een van de internationaal vastgelegde mensenrechten, het recht op water, is al vele jaren geen recht voor vele SWM-klanten. Het is een schande en dat mag de hele wereld weten.

PK

error: Kopiëren mag niet!