Ouders van schoolgaande kinderen geven tegenover de redactie van Dagblad Suriname aan, dat het onderwijs nog steeds niet volledig is genormaliseerd. In een gesprek met ouders komt naar voren, dat veel leerlingen op extra ondersteuning vanuit huis zijn aangewezen.
Kinderen van ouders die meerdere banen hebben, worden bijvoorbeeld vaker op het matje geroepen door de schoolleiding om ervoor te zorgen dat zij de benodigde leerstof doorlopen en vaak zelfs zelfstandig overschrijven. “Er wordt verwacht dat wij als ouders al het werk opvangen, terwijl dit eigenlijk de taak van de school zou moeten zijn”, aldus een moeder die haar bezorgdheid uit.
Voor ouders die vanwege werkverplichtingen of andere verantwoordelijkheden niet dagelijks kunnen helpen, blijkt de situatie bijzonder uitdagend. “Ik wil mijn kind zeker helpen, maar ik werk de hele dag en heb ’s avonds weinig energie over om alles door te nemen”, zegt een vader, die naast zijn baan als chauffeur ook nog een parttime baan heeft om rond te komen. “Het lijkt alsof de verantwoordelijkheid nu grotendeels bij ons ligt, en dat is zwaar.”
Ook vanuit de kant van leerkrachten is er een zekere mate van overbelasting zichtbaar. Een anonieme bron binnen het onderwijs geeft aan dat leerkrachten dagelijks veel op hun bord krijgen, vooral omdat zij de achterstanden van leerlingen moeten inhalen naast de reguliere lessen. “We doen wat we kunnen, maar het is soms niet haalbaar om elke leerling even intensief te begeleiden. Ouders helpen waar ze kunnen, maar niet iedereen heeft de middelen en tijd om de scholing van hun kinderen volledig over te nemen”, verklaart de leerkracht.
Volgens de betrokken ouders zou extra aandacht voor begeleiding, zoals huiswerkbegeleiding op school of naschoolse lessen, een oplossing kunnen zijn om zowel de leerlingen als de ouders te ontlasten.