Suriname wijst leningaanbiedingen voor olieveld van $26 miljard af

Suriname heeft uitgesloten leningen aan te gaan met toekomstige olie-inkomsten als onderpand. Ondanks recente aanbiedingen na het aankondigen van een offshoreproject van $10,5 miljard met TotalEnergies en APA Corp., blijft de overheid terughoudend. Minister van Financiën Stanley Raghoebarsing benadrukt tegenover Bloomberg, dat toekomstige generaties niet belast moeten worden met dergelijke schulden.

Suriname’s $26 miljard potentieel uit olieproductie heeft het land een kredietupgrade van Moody’s bezorgd. De economie van $4,9 miljard groeit, gesteund door een recente schuldsanering die waardeherstelinstrumenten voor investeerders omvatte.

De overheid wil geen extra oliegerelateerde effecten verkopen en vond voorgestelde debt-for-nature swaps niet de moeite waard. Plannen voor een nieuw IMF-programma worden pas na de verkiezingen in mei overwogen. Ondertussen heeft Suriname een overeenkomst met de Wereldbank voor $22 miljoen aan concessionele financiering om leefomstandigheden in Paramaribo te verbeteren.

Het land heeft wetten aangepast om ervoor te zorgen dat olie-inkomsten zowel de huidige als toekomstige generaties ten goede komen. Raghoebarsing benadrukt het belang van een gebalanceerde benadering om de nieuw verworven rijkdom duurzaam te beheren.

error: Kopiëren mag niet!