EZ-Minister Kuldipsingh waarschuwt: “We gaan hard optreden tegen prijsopdrijvingen”

“Koersstijging betekent niet, prijzen automatisch omhoog”

“Winkeliers mogen hun prijzen niet verhogen als ze goederen eerder hebben ingekocht tegen een lagere koers. De Economische Controledienst zal strikte controles uitvoeren op basis van facturen en inkoopbonnen. Prijzen mogen niet zo maar stijgen”, aldus waarschuwde minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie (kortweg EZ) tijdens een persmoment voor aanvang van de laatstgehouden Raad van Ministers-vergadering.

Echter, wanneer nieuwe voorraden worden geïmporteerd tegen de huidige douanekoers, mogen de prijzen worden aangepast. Maar als blijkt dat winkeliers onterecht hun prijzen verhogen, zal de overheid hard optreden om de consument te beschermen, aldus minister Kuldipsingh.

De bewindsvrouwe onderkende dat de recente verhoging van de douanekoers gevolgen heeft voor geïmporteerde goederen, wat kan leiden tot stijgende prijzen in winkels. Maar het is geen automatisme.

“De ECD gaat erop toezien dat de prijzen in de winkels niet onnodig omhoog gaan en dat er wordt overdreven.” Volgens de minister worden de prijzen in de winkels dagelijks in de gaten gehouden door het ministerie.

“De ondernemers zijn gewaarschuwd. Niemand moet het ministerie verwijten dat wij niet hebben gecommuniceerd. We hebben dat op meerdere momenten en via diverse kanalen gedaan. We hebben vaak boetes opgelegd. Maar, toch zien wij dat prijzen worden opgedreven. Nu gaan wij over tot harde maatregelen.”

Tot nu toe is gebleken dat de ECD niet opgewassen is tegen prijsopdrijvingen in het land. Zowel binnen de regering als ook in de samenleving is er kritiek op het prijzen- en importbeleid in de afgelopen jaren.  

error: Kopiëren mag niet!