De Kustwacht gaat binnen een week weer patrouilles uitvoeren in de wateren voor de kust. De focus zal gericht zijn op het tegengaan van illegale visserij in Surinaamse wateren. Blijkens medelingen van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het ministerie van Financien de eerste tranche geldmiddelen overgemaakt ten behoeve van de Kustwacht. Het is niet bekend om welk bedrag het gaat, maar voor het inlopen van het achterstallig onderhoud van de vaartuigen is een totaal bedrag van circa US$ 5 miljoen nodig. De Kustwacht valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Volgens minister Sewdien doet de regering er alles aan om te voorkomen dat Suriname door de Europese Unie (EU) op de blacklist wordt geplaatst, met als gevolg dat er geen vis naar de EU zal kunnen worden geexporteerd.
Dertig procent van Suriname’s visexport gaat richting de EU. Minister Sewdien zegt dat eenmaal op de blacklist geplaatst, het voor Suriname praktisch niet meer mogelijk zal zijn om er van af te komen. Daartoe zou eerst aan een aantal heel strenge voorwaarden moeten worden voldaan, waar Suriname momenteel niet aan zal kunnen voldoen. Vandaar dat er alles aan gedaan wordt om blacklisting te voorkomen.
EU en Frankrijk willen concrete acties
Het vrijmaken van de nodige financiele middelen ten behoeve van de Kustwacht is een van de noodzakelijke besluiten. Binnen niet al te lange tijd zullen de vaartuigen van de Kustwacht weer zichtbaar zijn op zee zijn om op te treden tegen illegale visserij. Het zichtbaar zijn van de Kustwacht op zee is een van de concrete acties waar de EU en de Franse autoriteitren op staan. Vooral in het zeegebied langs de zeegrens met Frans Guyana.
Frankrijk heeft vorig jaar Suriname aangebracht bij de EU, omdat het onvoldoende doet om illegale visserij tegen te gaan. Al jaren ondervinden de Frans Guyanezen grote last van illegale vissers uit Guyana die vanuit Surinaamse wateren de Frans Guyanese wateren betreden om er te vissen.
De EU heeft ondertussen tegen Suriname sanctiesprocedures ingezet. Indien op korte termijn concrete acties van Surinaamse zijde uitblijven zullen er sancties volgen. Om dan daarvan af te komen gaat heel moeilijk zijn.
Eerder heeft minister Sewdien aangekondigd dat alle illegale visaanlandingsplaatsen langs de Marowijnerivier en op andere plekken in het land opgeruimd zullen worden. De illegale visaanlandingsplaatsen faciliteren de illegale visserij. Hier wordt illegaal gevangen vis aangeland en van de hand gedaan. Met het opruimen van de illegale visaanlandingsplaatsen langs de Marowijneriver zou een gemengde eenheid van de Marine, de Kustwacht en de Maritieme Politie worden belast.
Verder heeft de minister aangegeven, dat ook de wetgeving aangescherpt zal worden om effectiever te kunnen optreden tegen illegale vissersvaartuigen.