VN kan belangrijkste mandaat niet uitvoeren

Op 24 oktober is de VN Dag in de meeste landen van de wereld herdacht. De VN werd in 1948 opgericht als opvolger van de League of Nations die in 1919 werd opgericht middels het Vredesverdrag van Versailles. Bij dat verdrag werd ook de Internationale Arbeidsorganisatie opgericht die nog steeds bestaat en relevant is in ‘de wereld van arbeid’. Door politieke spanningen hield de League of Nations niet lang stand, omdat het werd geboycot door grotere landen zoals de USA. 

De League was opgericht als uitvloeisel van de Eerste Wereldoorlog en het doel was om te voorkomen dat er ooit nog een wereldoorlog zou plaatsvinden. De League of Nations mislukte en ging verloren. Ze kon haar hoge ambitie niet waarmaken. omdat de basis waarop het opgericht was, het Vredesverdrag, in zich opgesloten hield een onoverkomelijke wereldoorlog door zeer zware eisen die gesteld werd aan de veroorzakers van die oorlog, met name Duitsland. Die zware eisen en schadevergoedingen brachten een zekere politieke radicalisering teweeg en leidde tot de opkomst van Nazi Duitsland, die protesteerde tegen de strenge voorwaarden in het Vredesverdrag. 

De League mislukte, het Vredesverdrag stortte de wereld in de onvermijdelijke Tweede Wereldoorlog met veel misère en menselijk lijden. Toen de oorlog militair beslist was, werd weer besloten om een organisatie op te richten die duurzame wereldvrede zou nastreven. 

De Verenigde Naties werd opgericht en bestaat nog steeds. De VN is niet in staat om haar meest voorname mandaat uit te voeren namelijk het bewaren van de vrede in de wereld. Er zijn verschillende oorlogen in de wereld gaande. De oorlog in Oekraïne en Gaza en Libanon halen wel de wereldpers dagelijks, maar er zijn andere conflicten waarover er niet wordt gesproken zoals die in Soedan. Het is tegenwoordig mogelijk dat landen andere landen gewoon binnenvallen. Zolang de Verenigde Staten niet ingrijpt gebeurt er niets. De USA grijpt alleen in als er Amerikaanse belangen zwaar op het spel staan. 

De VN Veiligheidsraad die interventies van buiten kunnen toestaan door bijvoorbeeld VN-troepen voor vredeshandhaving uit te zenden, bestaande uit militairen vanuit de lidlanden, is helemaal verlamd. De Veiligheidsraad kan geen besluiten nemen, omdat de USA altijd staat tegenover China en Rusland en omgekeerd. Dit zijn de permanente leden van de Veiligheidsraad. 

Er zijn etnische zuiveringen gaande in de wereld zoals die van Myanmar waar zo’n een miljoen Rohingya’s uit hun land zijn verdreven vanwege hun etniciteit en religie. In China wordt de moslimminderheid van de Oeigoeren onderdrukt en in concentratiekampen gevangengezet. Er zijn gevallen van gedwongen sterilisaties gerapporteerd. De onderdrukking van deze groep is gebaseerd op religie en etniciteit. Er zijn terroristische organisaties, die door bepaalde VN-landen worden ondersteund, die vanuit een bepaalde beleving van hun religie, ervan uitgaan dat ze andersdenkenden als slaaf kunnen houden. Dat is ook gebeurd bijvoorbeeld door de terreurorganisaties Isis die leden van de Yezidi groep als (seks)slaven heeft gehouden. 

De VN is niet in dialoog met de radicale Islam die genoeg power heeft om oorlogen te voeren. In Afrika is een aantal islamitische terreurgroepen die gemeenschappen uitmoorden, mensen verminken en ontvoeren. De VN is niet in staat om met deze groepen in dialoog te gaan. 

Een situatie die ook op oorlog lijkt, is het gang geweld in Haïti. Noord Amerika, Australië en West Europa zijn de enige geografische gebieden in de wereld waar er geen kleine of grote oorlog gaande is. 

Gewapende conflicten zijn gaande in 6 van de 13 Zuid-Amerikaanse landen. 

In juni 2024 werd de 18de editie van de Global Peace Index (GPI) gelanceerd. De militaire capaciteiten van de VS zijn drie keer hoger dan die van China is een andere uitkomst.

De mondiale economische impact van geweld is in 2023 toegenomen tot 19,1 miljard dollar, wat neerkomt op 13,5% van het mondiale bbp. Blootstelling aan conflicten vormt een aanzienlijk risico voor de toeleveringsketen voor overheden en bedrijven. 110 miljoen mensen zijn vluchtelingen of ontheemd als gevolg van gewelddadige conflicten, terwijl 16 landen nu meer dan een half miljoen vluchtelingen opvangen. Noord-Amerika kende de grootste regionale verslechtering, veroorzaakt door de toename van geweldsmisdrijven en de angst voor geweld.

Er zijn momenteel 56 conflicten, het meeste sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn internationaler geworden: 92 landen zijn betrokken bij conflicten buiten hun grenzen. 

Het toenemende aantal kleine conflicten vergroot de kans op grotere conflicten in de toekomst. In 2019 werden bijvoorbeeld Ethiopië, Oekraïne en Gaza allemaal geïdentificeerd als kleine conflicten. In 2023  waren er 162.000 conflictgerelateerde sterfgevallen. Dit was het op een na hoogste dodental in de afgelopen dertig jaar, waarbij de conflicten in Oekraïne en Gaza verantwoordelijk waren voor bijna driekwart van de sterfgevallen. Oekraïne vertegenwoordigde ruim de helft en registreerde 83.000 doden door conflicten, met schattingen van minstens 33.000 voor Palestina tot april 2024. In de eerste vier maanden van 2024 bedroegen de conflict gerelateerde sterfgevallen wereldwijd 47.000. Als dit cijfer de rest van dit jaar aanhoudt, zou dit het hoogste aantal doden door conflicten zijn sinds de Rwandese genocide in 1994.

De mondiale economische impact van geweld in 2023 bedroeg $19,1 miljard of $2.380 per persoon. Dit is een stijging van 158 miljard dollar, grotendeels veroorzaakt door een toename van 20% van de bbp-verliezen als gevolg van conflicten. De uitgaven voor vredesopbouw en vredeshandhaving bedroegen in totaal 49,6 miljard dollar, wat neerkomt op minder dan 0,6% van de totale militaire uitgaven.  Dit alles wijst in de richting van een conclusie: de VN moet worden hervormd en de landen in de wereld moeten tot andere afspraken komen. 

error: Kopiëren mag niet!