Divali: Gezegend in het licht van God  

Divali moet u correct uitspreken, het is geen Dewalli. Het feest is na het intens gebed om individuele zuivering van de ziel en geest,  van zonden en vele  kwalijke eigenschappen. Het goddelijk Licht is universeel en komt voor in alle grote Godsdiensten,  we maken fe dia of de kaars aan

 De weg naar God is doorgaans  een lange. Genade of Zegeningen zijn niet vanzelfsprekend.  Alle gebeden worden gehoord maar niet alle verhoord. 

Tussen mens en God staat  vooral de opgestapelde karma van de mens op Aarde.  In geval van Divali worden ook vele symbolieken gebruikt om het geloof  in God te brengen en te versterken.De Dia is het Lichaam van de Mens,  de Lont  is de lengte van het leven die de vlam en het Licht geeft,  de toegevoegde olie is de spiritualiteit van devotie en goede daden die u kunt toevoegen,. Het is niet  vanzelfsprekend dat een overledene het Licht laat staan God zal zien, maar dat is afhankelijk ban Gods Genade. Er zijn velen die Niet God naar geesten van overledenen aanbidden vereren. Die hebben  mogelijk een andere plaats in het geestenrijk.God verleent geen amnestie of gratie.   

God voor de Natie: is er een Godsdienst die of een Volk dat verheven is boven de andere?? Absoluut niet want God discrimineert niet. Het Christendom is echt niet favoriet van God en beter dan de andere grote godsdiensten. God wilde meerdere Godsdiensten en zou  zo nodig in persoonlijk vorm verschijnen. Heel wat onzin wordt doorgaans opzettelijk aan God toegeschreven.Welk land is gezegend en welk niet , badend in bloedvergieten door wraakzuchtige plunderende  moordzuchtige bendes?  Welke zijn daar die zegeningen?? Zijn we oprecht *dankbaar* aan God daarvoor, als we naar landen kijken met vreselijk te kort aan drinkwater en natuurlijke hulpbronnen?? 

In Suriname hebben we overvloed, beseffen de enorme waarde niet en verspillen grootschalig bij carwash wasserij gebouwen zwaar materieel. Verspilling is hele grote zonde. Vergiftigen van bronrivieren.en kreken ook.Zijn de zegeningen blijvend als we zelf  gewetenloos roofbouw plegen op God’s schepping van natuur. milieu, flora en fauna? Plus de toegestane uitbuiting, en knevelarij door een vreemde mogendheid. Blijven we dit toestaan,? Ook de Natie kan gezegend zijn maar de Goddelijke zegeningen kwijtraken  door de toegenomen zondige natuur, door de aantasting van cultuur, beschaving door voortdurende commercialisering en de vele soorten verslaving van de mens. Zelfs de verslaving aan het mobieltoestelletje. De kerkdienst is  net afgelopen, we zijn het kerkgebouw nog niet uitgelopen  maar moeten eerst even appen of belletje plegen. 

Hoe was ons Suriname 50-60 jaar geleden?? Zo vredig rustig, respekt en meer fatsoen, de ontwikkelingen gingen minder hard en de emancipatie  werd toen niet geforceerd door politici, cultuurtrekkers en  journalisten maar voor de weg van de *geleidelijkheid* gelaten. Het volk kon  vreedzaam naast en met elkaar leven zonder gepropageerde  mislukte assimilatie. Onderwijskrachten moeten scholieren nadrukkelijk bijbrengen wat respekt is en hoe tot uiting brengen. Velen weten dat niet,  net zo min de wederkerigheid bij groet of dank, wenskaartje.

Nu is er enorme drukte, veel overlast , bijna overal veel asociaal gedrag.in de burgerij, manipulatie, afrekeningen, brandstichtingen en allerlei bundelingen om de macht. Bromki dyari de bloementuin een feitelijk gegeven uit de Schepping, is bijna tot een ongewenst woord gemaakt, dat koesteren sommigen niet. Schaamteloosheid gewetenloosheid, agressiviteit, haatzaaierij, misleiding en de leugen nemen de overhand. 

Slechte karma stapelt zich op 

Ook het *ongeduld* ten top in de omgang met elkaar,  in de winkel of in het rijverkeer. Ongeduld is een slechte *ondeugd* .Een vredige natie zal de zegeningen al gauw verliezen als met bijna constant uitgekraaide negativisme de atmosfeer daarmee bezwangerd en polarisatie bevorderd. Dat een ontevreden lui kind in het gezin het kenmerk heeft van njang dringi prisiri, die wil koste wat kost de baas boven de andere zijn en  van de rechten gaan anderen meer voordelen afsnoepen parasiterend als een *koepari*. Zulke personen willen voor een dubbeltje op de eerste rij ook nog.

Misleiding, fraude, corruptie gaan toenemen want de hebzucht is kennelijk groter dan de armoede. Maar net een papegaai kan de zondaar de naam God blijven roepen, maar zichzelf niet corrigeren. (De aap ba gridi kan je kleding laten dragen, maar aap blijft aap. Sommigen kan je niet uit de sloot trekken) Sommigen aanbidden meervoudige moordcriminelen. Die zijn omhooggevallen, arrogant maar vooral bekrompen, de vele sabimangs beschuldigen anderen achtergesteld te zijn maar wijzen ook nog de vinger na.  

Wie is echt arm of armgeestig of bijna hol? 

Maar introversie en correctie moeten, willen mens en natie de Zegeningen van God behouden en ontvangen. Het Licht van God, dat ook gerechtigheid en genezing  brengt. Overdenk maar. We hebben drie oud-presidenten gehad die wel feitelijk gefaald hebben waarvan een meneer een hatelijke racistische hoek had maar die helaas bewierookt zijn. Ook dat geschiedschrijvers om dienen van enge politieke belangen de geschiedenis toch vervalsen. Die kunnen in de Hel of Woestijn geboren worden en zouden vervolgd moeten worden.     

Namens diverse Divali-vierders, een *Gezegend*  ShubhDivali 🙏🏻aan  allen.

error: Kopiëren mag niet!