Directe verkoop van groente: Een pleidooi voor ruimte in Centrale Markt

Op de trottoirs van de Centrale Markt in Paramaribo worden al jarenlang groenteproducten verkocht. Deze handel wordt voornamelijk gedreven door groente-opkopers, die fungeren als tussenpersonen. Groente-opkopers nemen de rol van de directe verbouwers over, wat door veel tuinders als voordelig wordt beschouwd vanwege de garantie van afzet zonder extra inspanningen. 

Echter, de aanwezigheid van deze tussenhandelaren resulteert in hogere kosten voor de eindconsument, omdat elk extra schakelpunt in de keten een prijsverhoging met zich meebrengt.

De marktmeester heeft aangegeven dat er momenteel geen extra ruimte beschikbaar is voor derden om hun producten rechtstreeks aan te bieden. Een landbouwer heeft echter de wens uitgesproken om direct aan de consument te verkopen, omdat dit financieel gunstiger zou zijn voor de koper. Ze is er echter niet in geslaagd om ruimte op de markt te bemachtigen en vraagt zich af of het belang van de consument wel serieus wordt overwogen.

Deze situatie werpt een belangrijke vraag op over de toegankelijkheid van de markt voor oorspronkelijke producenten. Het vergroten van de toegang voor landbouwers om hun producten direct te verkopen, zou niet alleen de prijs voor consumenten kunnen verlagen, maar ook de marktdynamiek verbeteren door een eerlijke concurrentie aan te moedigen.

error: Kopiëren mag niet!