Staatsolie directeur Anand Jagesar zegt voorstander ervan te zijn dat de overheid op basis van de gegarandeerde olieinkomsten in 2028 nu al een lening bij de bank neemt om de acute noden in de samenleving te verlichten. Hij denkt in de orde van US$ 200 miljoen die moet gaan richting het onderwijs, gepensioneerden, veiligheid en de gezondheidssector.
In het STVS programma Mmanten Taki afgelopen vrijdag zei de Staatsolie-directeur dat met de FID (Final Investment Decision) overeenkomst op zak, na afstemming met het Internationaal Monetair Fonds, IMF, een dergelijke lening zou kunnen worden aangegaan.
Het volk heeft in de voorbije jaren zware offers gebracht en zou niet tot 2028 moeten wachten op verlichting voor de acute noden waaronder het gebukt gaat. “Gepensioneerden die hard hebben gewerkt voor het land en nu nauwelijks rond kunnen komen zouden misschien in 2028 er niet meer”, aldus Jagesar. Hij zegt als burger van het land niet tot 2028 te willen wachten op de olieinkomsten.
Een deel van het geld moet gestopt worden richting het onderwijs, waaronder in schoolgebouwen. Dat is een investering in de jeugd. Hetzelfde geldt voor de gezondheidszorg en veiligheid.
De voorwaarde voor het aangaan van een banklening op basis van de olieinkomsten is wel, dat de overheid, oppositie en coalitie en het maatschappelijk middenveld breed erop dienen toe te zien dat het geld daadwerkelijk werkelijk gaat richting de doelgroepen en sectoren waarvoor het bestemd is. Het mag niet zo zijn dat het aan consumptieve zaken wordt besteed, zoals de aanschaf van dure auto’s en dergelijke.
De Staatsolie-directeur verduidelijkt dat het geen voorschot is die genomen wordt op de gegarandeerde oileinkomsten die van TotalEnergies zullen worden verkregen. Een voorschot op de inkomsten is niet mogelijk, maar de inkomsten kunnen gebruikt worden als garantie bij de bank. Die garanties zijn hard.
Het olieboorplatform voor de olieproductie in 2028 wordt nu in China gebouwd. Suriname zal vanaf 2028 capaciteit hebben om de lening terug te betalen.