De voordelen van contactlenzen: Comfort, zicht en flexibiliteit

Mensen kiezen regelmatig voor contactlenzen boven brillen om verschillende overtuigende redenen. Contactlenzen bieden een beter zicht zonder de beperking van een montuur, esthetische voordelen en extra comfort tijdens sportactiviteiten. De flexibiliteit en perifere visie die contactlenzen bieden, maken ze een populaire keuze voor veel mensen. Toch kunnen contactlenzen ook kostbaar zijn.

Een veelvoorkomende zorg onder contactlensdragers is de angst dat een lens achter het oog terechtkomt. Gelukkig is dit onmogelijk. Optometrist Eef van der Worp legt uit dat onze ogen een membraan hebben dat over de oogbal loopt en doorloopt naar de achterkant, waarna het omklapt en weer terugkeert over de binnenkant van de oogleden. Dit membraan vormt een soort zakje, waardoor de contactlens niet achter het oog kan verdwijnen.

Een contactlens is specifiek aangepast aan de vorm van het hoornvlies, het doorzichtige stukje weefsel dat zich boven de iris bevindt en samen met de ooglens het licht dat op het oog valt, breekt. Deze pasvorm zorgt ervoor dat de lens goed op zijn plek blijft, hoewel zeldzame oogbewegingen de lens soms naar het oogwit kunnen verplaatsen. In zulke gevallen kan de lens eenvoudig teruggeschoven of opnieuw geplaatst worden.

Wanneer een contactlens vaak verschuift, adviseert Van der Worp om te controleren of de lens goed past. Zeker zachte lenzen horen niet te verschuiven, tenzij men last heeft van een erg tranend oog.

De vele voordelen van contactlenzen, zoals verbeterd zicht, meer comfort en een groter gezichtsveld, maken ze een aantrekkelijke optie ondanks de hogere kosten. Voor actieve mensen en sporters bieden contactlenzen een ongeëvenaard gemak, wat hun populariteit verder versterkt.

error: Kopiëren mag niet!