Jim Hok: ‘We gaan niet dezelfde fouten maken als nu’

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft tijdens de beantwoording van de regering bij de behandeling van de gouddeals in DNA aangegeven niet dezelfde fouten te zullen maken als die eerder zijn gemaakt. Hij had het over de woon- en leefomstandigheden op de goudmijnen, vooral op die van de nieuw op te zetten mijn van Surgold in het Merian-gebied. Verschillende parlementariërs hebben aangegeven dat de leefomstandigheden op de Rosebel Goldmines niet ideaal zijn. Hier wonen de arbeiders twee weken lang in barakken, waar ze uitgezonderd zijn van hun gezin. De DNA-leden willen een nieuwe leefsituatie, waarbij de arbeiders met hun gezinnen kunnen wonen op het emplacement.
Hok zei dat dit probleem aangekaart in DNA een serieus aandachtspunt is van de regering. ‘Binnen de regering wordt er hard aan gewerkt om te komen tot oplossingen. In het nieuw op te zetten bedrijf zullen we zodanige leefsituaties creëren, zodat de arbeiders het best mogelijk genieten van hun bestaan’, zei Hok. ‘Wat betreft de situatie bij Rosebel Goldmines, zullen de betreffende ministeries weer in overleg gaan met het bedrijf om zo snel mogelijk de situatie te verbeteren.’
Ook de 12-urige werkdag geniet aandacht van de regering. De paragraaf in de nieuwe gouddeals is voorlopig geschrapt. Wel is het zo dat Rosebel Goldmines nog steeds een 12-urige werkdag hanteert.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!