De Nationale Democratische Partij en de gevolgen van een omstreden beslissing

De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft zichzelf internationaal geïsoleerd, zo stelt politicoloog Ricardo in gesprek met Dagblad Suriname. 

Het besluit om de wegens moord gezochte Desi Bouterse tot erevoorzitter te benoemen, heeft de partij in een penibele situatie gebracht. Dit controversiële gebaar verbindt de nieuwere leden ongewild aan de misdaden uit het verleden, zonder dat zij hiervoor verantwoordelijk zijn. Door geen afstand van Bouterse te nemen, heeft de NDP een cruciale stap gemist om zich te distantiëren van deze erfenis.

Internationale partners zullen waarschijnlijk met argwaan naar de partij kijken, wat kan leiden tot verminderde samenwerking en diplomatieke relaties. Landen die nauwe banden met Suriname willen onderhouden, kunnen deze keuze zien als tegenstrijdig met de principes van rechtvaardigheid en mensenrechten.

Dit beleid kan de NDP beperken tot het zoeken van steun van landen die de Verenigde Staten, Suriname’s machtige achterbuur, als vijand beschouwen. Een dergelijke strategische positie zou de deur kunnen openen naar verdere diplomatieke uitdagingen en mogelijke economische tegenslagen voor Suriname en zijn inwoners.

error: Kopiëren mag niet!