Vragen over toename mensenhandel blijven onbeantwoord

NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch heeft de minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, gisteren een veeg uit de pan gegeven in DNA. Belfort moest aan het parlement namelijk vertellen hoe het staat met het vraagstuk van onder andere mensenhandel, maar hij bleef onduidelijk in zijn betoog. In plaats van aan te geven of er wel sprake is van mensenhandel en wat voor acties hij gaat ondernemen, vertelde hij volgens Wijdenbosch ‘een rooskleurig verhaal’ en verdedigde hij zijn ministerie. ‘Ik kan onder uw aandacht brengen dat er inderdaad enkele personen zijn veroordeeld voor mensenhandel, waarbij onder andere sprake is geweest van seksuele uitbuiting. In dit kader kan ik meedelen dat in een strafzaak dit jaar reeds een veroordeling heeft plaatsgevonden , zij het wel dat de verdachten niet zijn veroordeeld wegens mensenhandel, maar wegens het alternatief ten laste gelegde zedendelict’, aldus Belfort.
De minister vertelde verder dat om verscheidene door het Openbaar Ministerie toegelichte redenen er geen informatie verstrekt kan worden over lopende zaken. Ten aanzien van het beleid zei Belfort dat de voorbereiding van een strategie ter bestrijding van mensenhandel nog niet is goedgekeurd. Dit zou bewust niet zijn gedaan, omdat volgens de minister het de bedoeling is dat alle stakeholders worden geconsulteerd. ‘De conceptstrategie moet namelijk draagvlak hebben. Het consultatieproces is reeds gestart en het ligt in de bedoeling de conceptstrategie in het derde kwartaal van 2013 te finaliseren’, aldus Belfort.
Als reactie op het betoog van de bewindsman zei NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch dat de minister een rooskleurig verhaal over mensenhandel aan het schetsen was, terwijl het een heel serieus vraagstuk is geworden. ‘Mensenhandel is een serieus probleem niet alleen in Suriname, maar ook daarbuiten. Ik denk dat de regering in breder verband hierover moet praten, het mag hier zijn in het parlement of bij de minister op kantoor’, reageerde Wijdenbosch. Ze zei dat de minister in zijn betoog niet heeft gezegd hoeveel gevallen van mensenhandel zijn genoteerd. ‘Ook heeft de minister het vertikt te erkennen dat er sprake is van mensenhandel. Daar gaat het om. Er is voor slachtoffers ook geen behoorlijke begeleiding. Mensen die slachtoffers zijn geworden van mensenhandel moeten weten dat er instituten en systemen zijn waar ze hulp kunnen vinden. Zij gaan niet zelf op zoek naar hulp. Ik wil weten hoeveel gevallen bekend zijn, hoeveel gevallen voorgedragen zijn en hoeveel veroordeeld’, zei Wijdenbosch. Hierna werd haar het woord ontnomen door DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons vanwege een tijdsbeperking.

error: Kopiëren mag niet!