In lab gekweekte kikkers: de reactie van Colombia op handel in wilde dieren

Op een onverharde weg in Colombia, diep in een bos, kweken natuurbeschermers exotische kikkers om te proberen handelaren te ondermijnen die de jungles van het land van zijn amfibieën plunderen.

Een ernstig bedreigde harlekijngifkikker (Oophaga histrionica) is een van de 14 soorten die voor de verkoop worden gekweekt in het laboratorium Tesoros de Colombia (Schatten van Colombia) bij Bogota, een van de vele plannen wereldwijd om de illegale handel in wilde dieren te bestrijden door exemplaren te leveren die legaal zijn gefokt, in gevangenschap.

De illegale handel in wilde flora en fauna is de vierde meest winstgevende illegale business ter wereld, met jaarlijkse inkomsten van $ 23 miljard (21 miljard euro), volgens de Verenigde Naties.

In Colombia, waar ongeveer 10 procent van ’s werelds amfibieën leeft, worden pijlgifkikkers levend gevangen in de Choco-jungle en naar het buitenland gesmokkeld om buitenlandse terrariums te versieren.

Het gif zorgt voor kippenvel bij verzamelaars: de kikkers scheiden een gifstof af die ademhalingsfalen kan veroorzaken. Om de handel in deze en andere soorten te beteugelen, hebben sommige landen een legale handel in wilde dieren toegestaan. “Als er een internationale vraag is naar kikkers, is het belangrijk om legale kikkers te leveren die zich ook in (hun nieuwe) thuis kunnen voortplanten”, aldus Ivan Lozano, oprichter van Tesoros de Colombia.

error: Kopiëren mag niet!