Miljoenenboete voor Lufthansa in VS omdat het Joodse passagiers weigerde

Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft Lufthansa een boete van 4 miljoen dollar (omgerekend 3,67 miljoen euro) opgelegd. De Duitse luchtvaartmaatschappij zou in 2022 Joodse passagiers hebben gediscrimineerd op basis van uiterlijk.

Het ministerie kreeg in mei 2022 veel klachten van Joodse passagiers over een reis van New York naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het gros ervan droeg kleding die orthodox-joodse mannen meestal dragen. Ook hadden velen van hen de kenmerkende pijpenkrullen. De vlucht verliep via Frankfurt. Daar weigerde een onbekend aantal reizigers een mondkapje te dragen.

Maar in plaats van hen alleen te weigeren, mocht geen van de 128 Joodse passagiers aan boord van het toestel. Maar, zij waren niet als groep onderweg.

Volgens het ministerie zijn de passagiers vanwege hun uiterlijk onterecht als groep behandeld en gestraft voor het “vermeende wangedrag van enkelen”.

De boete van 4 miljoen dollar is de hoogste die het ministerie ooit heeft uitgedeeld aan een luchtvaartmaatschappij vanwege een burgerrechtenschending. Lufthansa bood direct na het voorval zijn verontschuldigingen aan.

error: Kopiëren mag niet!