Politie Canada beschuldigt India van samenwerking met crimineel netwerk om dissidenten te vermoorden

De Canadese politie heeft de Indiase regering ervan beschuldigd samen te werken met een crimineel netwerk dat wordt gerund door een van India’s beruchtste gangsters, Lawrence Bishnoi, om gerichte moorden op dissidenten in Canada uit te voeren.

Er brak maandag een diplomatieke rel uit tussen India en Canada nadat de Canadese politie Indiase diplomaten beschuldigde van “criminele” activiteiten in het land, waaronder afpersing, intimidatie, dwang en intimidatie, en betrokkenheid bij gerichte moorden op Canadese burgers.

De Canadese politie zei dat ze bewijs hadden gevonden dat India’s topdiplomaat, Sanjay Verma, impliceerde in de moord op Hardeep Singh Nijjar, een Sikh-activist die in juni vorig jaar werd neergeschoten buiten een gurdwara in een buitenwijk van Vancouver.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Mélanie Joly, verbond ook vijf andere uitgewezen Indiase functionarissen aan de moord op Nijjar en zei dat Canada “ruim voldoende, duidelijk en concreet bewijs had verzameld dat zes personen identificeerde als personen van belang in de zaak Nijjar”.

De VS herhaalde dinsdag de oproepen aan India om mee te werken aan het Canadese onderzoek. “We hebben duidelijk gemaakt dat de beschuldigingen buitengewoon ernstig zijn en serieus genomen moeten worden”, vertelde woordvoerder Matthew Miller van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan verslaggevers.

error: Kopiëren mag niet!