Fossiel van nieuwe reptielensoort gevonden in Brazilië werpt licht op opkomst dinosauriërs

Wetenschappers in Brazilië hebben de ontdekking aangekondigd van een van ’s werelds oudste fossielen waarvan wordt aangenomen dat het toebehoort aan een oeroud reptiel dat dateert van zo’n 237 miljoen jaar geleden en dat de opkomst van de dinosauriërs zou kunnen verklaren.

De viervoetige reptielensoort, genaamd Gondwanax paraisensis, was ongeveer zo groot als een kleine hond met een lange staart, of ongeveer 1 meter (39 inch) lang en woog tussen de 3 en 6 kg (7 tot 13 pond), aldus de wetenschappers in een verklaring op maandag.

Het kleine reptiel zou waarschijnlijk hebben rondgezworven in het land van wat nu Zuid-Brazilië is. Het fossiel is geïdentificeerd als een nieuwe silesaurid, een uitgestorven groep reptielen.

Paleontologen debatteren of silesauriden echte dinosauriërs waren of mogelijk een voorloper van de wezens die ooit de aarde domineerden.

“Inzicht in de kenmerken van deze voorlopers zou licht kunnen werpen op wat cruciaal was voor het evolutionaire succes van de dinosauriërs”, aldus de verklaring.

In 2014 vond arts Pedro Lucas Porcela Aurelio het fossiel in de stad Paraiso do Sul in de meest zuidelijke Braziliaanse staat Rio Grande do Sul. Hij doneerde het in 2021 aan een lokale universiteit, waarmee hij het begin markeerde van drie jaar onderzoek.

error: Kopiëren mag niet!