Vishwa Hindu Parishad Suriname hield  Ramayan quiz en Ravan Dahan op Vijaya Dashmi dag in Suriname

Vishwa Hindu Parishad Suriname (VHPS) organiseerde zaterdag 12 oktober een unieke en drukbezochte (±1350 bezoekers) Vijaya Dashmi viering te Roeli’s Event Venue. 

Tijdens deze viering vond de eerste editie plaats van de “Kaun Banega Ramayan Expert” (KBRE) voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met vragen over de heilige Hindu geschrift “de Ramayan”. In totaal deden 39 deelnemers mee aan deze unieke quiz. De quiz bestond uit twee voorrondes en een finale, waarbij er steeds deelnemers gingen uitvallen na elke ronde. De beste vijf speelden in de finale. 

Lakshmi Gobind werd de winnaar van deze eerste editie van de Kaun Banega Ramayan Expert. Zij mocht het KBRE Troffee als prijs in ontvangst nemen samen met een medaille, een telefoon en een smart watch.  

Alokh Kalpoe en Nitish Kasi einidgden op respectievelijk de tweede en de derde plek en namen elk een medaille en telefoon mee als prijs. 

Surya Sardjoepersad en Anuradha Sardjoepersad maakten de top vijf compleet. De medailles en troffee waren gesponserd door Surisports NV, de telefoon door een anonieme donateur en de smartwatch door Smart ConneXXionZ N.V. Al de vijf finalisten kregen ook nog een schoolpakket mee met de complimenten van Sewa International Suriname. 

De Vijaya Dashmi ook wel Dashera of Dusshera genoemd, wordt gevierd op de tiende dag van de hindu kalender maand Ashvin en op de dag na de Navratri’s. Het staat letterlijk vertaald voor “de overwinning op de tiende dag”. Alhoewel de activiteiten van deze dag meerdere verhalen heeft, zijn de twee meest bekenden de overwinning van de godin Durga op de demon Mahisasur en de overwinning van Ram over de koning Ravana in de Ramayan. Alle verhalen staan ook in teken van de overwinning van het goede op het kwade en de overwinning van het licht over duisternis. 

Rishma Kuldipsingh, minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, vertegenwoordigde de President van de Republiek Suriname en bracht een kort boodschap namens de President over aan de volle zaal. Ook Millind Parande, de algemene secretaris van Vishwa Hindu Parishad India, en de Indiase Ambassadeur Subash Prasad Gupta spraken het publiek toe met het boodshap van overwinning van de Vijaya Dashmifeestdag.  VHPS-voorzitter Kiran Mahangi bedankte eenieder in zijn toespraak voor de inzet om dit groot evenement in elkaar te zetten.

Naast de KBRE Quiz, welke geleid werd door Ramanuj Ramautarsingh en Preshant Autar, was er een variëteit aan culturele podium programma. De Shri Sitaram Ramayan Chautaal Samaaj presenteerde een chautaal optreden, er waren dansoptredens door de leerlingen van Dansschool Satrangi en ook door Jaanvi Madarie. De Hemchand Khajri Samaaj presenteerde een khajri (slaginstrument) optreden en Sathyam Matadin bracht een Ram-bhajan ten gehore. 

De Ramlilagroep “Shri Maha Shakti Doerga Samaaj” van Leiding 9a presenteerde een verkorte versie van het verhaal van Ram en het geheel werd uiteindelijk afgesloten met de Ravan Dahan, het verbranden van een 7 meter hoge beeld van de boze koning Ravana uit de Ramayan. 

De VHPS bedankt ook mede namens haar moederorganisatie, Hindu Swayamsevak Sangh Suriname en zusterorganisatie, Sewa International Suriname, eenieder voor de participatie en steun aan dit programma en feliciteert de gehele samenleving wederom met het Vijaya Dashmi feest. Moge god Shri Ram de gehele Surinaamse samenleving zegenen met positief licht en het duisternis verwijderen.

Vishwa Hindu Parishad Suriname (VHPS)

error: Kopiëren mag niet!