Colombia en Ecuador vechten om vitale wetlands te redden tijdens droogte

Plattelandsgemeenschappen in de Andes van Colombia en Ecuador vechten om kwetsbare hooggelegen wetlands te beschermen die de waterkringlopen van het gebied reguleren, aangezien beide landen te maken krijgen met strenge water- en energierantsoenering.

Colombia en Ecuador, die beide grotendeels afhankelijk zijn van waterkrachtcentrales voor energie, zijn getroffen door een sterk El Niño-weerpatroon dat droogte heeft veroorzaakt, die volgens wetenschappers nog verder is verergerd door klimaatverandering en schadelijke menselijke activiteit.

Grassroots-activisten in de twee landen, geholpen door internationale belangenbehartigingsgroepen zoals Conservation International, hebben gewerkt aan de bescherming van de hooggelegen wetlands, paramos genaamd, en het besparen van water, met name door inspanningen om inheemse planten te herstellen.

De meeste paramos ter wereld, die de waterkringloop reguleren door regen te absorberen en langzaam af te geven, zijn te vinden in de Andes in Colombia, Ecuador en Peru.

“Ontbossing in het Amazonegebied, gecombineerd met variaties die worden veroorzaakt door klimaatverandering en de degradatie van de bodem, is wat de waterdynamiek heeft veranderd”, aldus Patricia Bejarano, directrice van het programma voor duurzame hooggebergtelandschappen dat wordt gerund door de Colombiaanse afdeling van Conservation International.

error: Kopiëren mag niet!