Regering akkoord met verduidelijkingen Ravaksur in kwestie energie tariefvoorstel

De regering gaat akkoord met de verduidelijkingen van de gezamenlijke vakbeweging op het laatste tariefvoorstel van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) zoals aangeboden op 20 september. Het voorstel van de EBS houdt in essentie in dat het stroomtarief voor de categorie huishoudelijk verbruik tot 1500 kWh per maand met SRD 0,47 cent per kWh wordt verlaagd. Voor verbruik boven de 1500 kWh per maand wordt het stroomtarief met SRD 0,18 cent verlaagd. Deze verlaging van de verbruikstarieven gaat per 1 september in. 

Vooruitlopend op de ondertekening van het protocol van overeenkomst, worden de verlaagde stroomtarieven zoals in het voorstel genoemd, nu al geïmplementeerd om geen vertragingen te laten ontstaan. Dit heeft president Santokhi in een schrijven gedateerd 9 oktober aan Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) laten weten. Ravaksur heeft vorige week nog aangedrongen op ondertekening van het protocol van overeenkomst. 

Deze week, rond de 15e van de maand gaan namelijk de stroomrekeningen van EBS de deur uit naar verbruikers. Ravaksur vreesde dat indien de regering niets van zich zou laten horen, de nieuwe stroomrekeningen nog gebaseerd zouden zijn op de nu geldende verhoogde stroomtarieven. Met de mededeling van de president dat de verlaagde tarieven nu al worden geïmplementeerd is die vrees van de gezamenlijke vakbeweging verdwenen..

Verbruikstarief op basis van SRD 29,01 voor US$

President Santokhi bevestigt in zijn schrijven aan Ravaksur, dat het aangegeven verbruikstarief is vastgesteld op basis van een koers van SRD 29.01 voor de US$. “Zoals afgesproken zal het verbruikstarief op maandbasis worden aangepast op basis van de gemiddelde (Centrale Bank) koers van de vorige maand.

Naast het verbruikstarief wordt de verbruiker een basistarief in rekening gebracht. Afhankelijk van de Fase stroomaansluiting van huishoudens varieert dit basistarief van SRD 211,78 tot SRD 349,13 per maand. Dit basistarief is niet koers gekoppeld. Dit gaat dus niet mee met de verandering in de wisselkoers. 

De president bevestigt dit, maar wijst evenwel erop dat in verband met de afbouw van subsidie in het kader van het IMF-programma, het opgesteld schema welke aanpassingen voorschrijft voor oktober 2024 en december 2024 verder zal worden uitgevoerd. 

Maximum olieprijs

Een ander belangrijk component  op grond waarvan de stroomkostprijs wordt berekend en waar de vakbeweging mee in stemt is dat de brandstofprijs is gemaximaliseerd op USD 83 per barrel voor de EBS, en USD 80,71 per barrel voor de SPCS (Staatsolie Power Company Suriname). Deze prijs is een maximumprijs voor de komende drie maanden tot uiterlijk 31 december. Indien de prijs daalt, zal het tarief dalen, indien het stijgt, dan geldt de maximumprijs. President Santokhi bevestigt deze afspraak in zijn schrijven aan Ravaksur. 

error: Kopiëren mag niet!