Sancties en landjepik

Er is een Surinaams bedrijf op de lijst van landen die geen zaken met de USA mogen doen, omdat ze zaken doen met Iran. Bedrijven geregistreerd in Suriname zijn betrokken bij het transport van Iraanse olie. De USA beschermt en ondersteunt het Israelisch leger onvoorwaardelijk. Het Israelisch leger mag van de USA alle landen in de regio aanvallen en moskeeën vrij opblazen. Het moment dat vanuit deze landen tegenaanvallen op Israël komen, dan zal het Amerikaans leger inkomen. Ook zal dan de Amerikaanse regering allerlei maatregelen tegen deze landen treffen. De USA gelooft in de politieke staat Israël. Het grondgebied van Israël wordt bepaald door Israël zelf. Ze mag van de USA haar grondgebied uitbreiden zoals ze wil. 

In Israël zelf zijn er onder de joden zionisten en anti-zionisten.  Het zionisme is een nationale beweging en ideologie die een Joods thuisland of Joodse staat ondersteunt in het gebied waar in Bijbelse tijden de Israëlitische koninkrijken Israël en Juda hebben gelegen. De term werd voor het eerst gebruikt in 1890. Heimwee naar Zion gaat terug naar de tijd van de Joodse ballingschap in Babylonië die in de Bijbel wordt beschreven. Die naam verwijst naar de berg Zion, die stond voor ‘Jeruzalem’. De twee pijlers van de beweging zijn de Joodse diaspora en het mislukken van de emancipatie van de Joden in de 19de eeuw. Sinds de uitroeping van de staat Israël in 1948 verloor het zionisme een deel van zijn oorspronkelijke ideaal omdat het primaire doel, de stichting van een eigen Joodse staat, behaald was. Het wordt sindsdien gezien als een beweging die de staat Israël steunt. 

Sinds het begin van de oorlog in Gaza hebben gewapende Joodse kolonisten het tempo waarin ze Palestijnse grond op de Westelijke Jordaanoever inpalmen, fors opgedreven. Sinds een recent geplaatst hek Palestijnse boeren uit het stadje Tuqu de toegang tot hun velden ontzegt, vielen ook daar al slachtoffers. Iedereen die naar de poort gaat, wordt gearresteerd of gedood.

Kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever grijpen volgens mensenrechtenorganisaties hun kans nu de ogen van de wereld gericht zijn op de oorlog in Gaza. Gewapende kolonisten en Israëlische militairen vallen bewoners aan in hun huizen, op straat en in hun olijfgaarden. In ruim twee weken tijd in oktober 2023 waren al zeker 90 Palestijnen gedood, met name door militairen.

In de nacht van 11 oktober drongen tientallen kolonisten in uniformen het dorp Wadi al-Seeq binnen, waar ze inwoners mishandelden en een spoor van vernieling achterlieten. Ze grijpen hun kans nu de internationale gemeenschap de andere kant op kijkt. Op de Westoever heeft elk dorpje hetzelfde verhaal over aanvallen en intimidatie door kolonisten. Hiertegen is er verzet maar dat wordt door Israël en de USA onderdrukt. 

Nu heeft de Verenigde Staten sancties opgelegd aan bedrijven en schepen die zich zouden bezighouden met de handel in en het transport van Iraanse olie, om Teheran te straffen voor zijn recente raketaanval op militaire locaties in Israël. Het Amerikaanse ministerie van Financiën en Buitenlandse Zaken hebben de sancties vrijdag aangekondigd, terwijl Israëlische functionarissen blijven beloven krachtig te zullen reageren op de Iraanse aanval.

Teheran vuurde op 1 oktober een spervuur ​​van raketten af ​​op Israël als vergelding voor de moord op Hamas-chef Ismail Haniyeh in Teheran en de moord op Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en een Iraanse generaal in Beiroet. 

In de nasleep van Irans ongekende aanval van 1 oktober op Israël heeft de Verenigde Staten duidelijk gemaakt dat we Iran consequenties zouden opleggen voor zijn daden. Daartoe ondernamen ze stappen om de inkomstenstroom te verstoren die het Iraanse regime gebruikt om zijn nucleaire programma en raketontwikkeling te financieren, terroristische bondgenoten en partners te ondersteunen en conflicten in het hele Midden-Oosten te bestendigen. De maatregelen van vrijdag voegen de Iraanse olie- en petrochemische industrie toe aan een lijst van sectoren waarvan Washington zegt dat Teheran deze gebruikt om zijn ballistische raketten en nucleaire programma’s te financieren, waardoor verdere sancties tegen hen mogelijk zijn. Maar de Iraanse olie- en petrochemische producten vallen al onder zware Amerikaanse sancties. 

De meest recente straffen lijken gericht te zijn op het aanscherpen van de handhaving van de beperkingen op de Iraanse export, terwijl ze tegelijkertijd een boodschap van steun aan Israël uitstralen na de raketaanval.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden “een besluit uitvaardigt dat zal leiden tot het opleggen van sancties tegen iedereen die vastbesloten is om actief te zijn in de aardolie- of petrochemische sectoren van de Iraanse economie”. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag sancties opgelegd aan zes entiteiten en zes schepen, terwijl het ministerie van Financiën zeventien schepen onder vuur heeft genomen. Onder deze schepen en bedrijven is een Surinaamse. Donderdag waarschuwde een woordvoerder van Kataib Hezbollah, een aan Iran gelieerde Iraakse groep, dat als er een ‘energieoorlog’ zou uitbreken, ‘de wereld dagelijks ongeveer 12 miljoen olievaten zou verliezen – ongeveer 10 procent van de mondiale productie. Verdere details gaf de woordvoerder niet.

Een militaire aanval op de Iraanse oliesector zou de mondiale prijzen kunnen doen stijgen en kostbaar kunnen blijken voor de Amerikaanse consumenten, wat de verkiezingskansen van de Democratische kandidaat, vicepresidente Kamala Harris, zou schaden.

error: Kopiëren mag niet!