Wetgeving tegen illegale visserij wordt aangescherpt

De wetgeving op grond waarvan illegale visserij kan worden aangepakt zal worden aangescherpt. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, heeft daartoe al de nodige directieven van president Santokhi gekregen. LVV zal met het Openbaar Ministerie (O.M) nagaan op welke punten de bestaande wetten aangescherpt zullen worden, opdat effectiever en met meer armslag opgetreden kan worden tegen illegale vissersvaartuigen .

Minister Sewdien zei onlangs tijdens een persconferentie dat bijvoorbeeld niet opgetreden kan worden tegen illegale vissersvaartuigen die ergens bij een visaanlandingsplaats aangemeerd liggen. Hoewel het duidelijk gaat om illegale vissersboten, omdat ze niet van registratienummers zijn voorzien, kunnen de autoriteiten niet optreden. De wet bepaalt namelijk dat pas opgetreden kan worden wanneer de vissersboten op heterdaad worden betrapt bij bijvoorbeeld het vissen. Minister Sewdien zegt dat hij vaart zal zetten achter de aanscherping van alle relevante wettelijke bepalingen.

Onlangs heeft de LVV-minister aangekondigd dat binnenkort zal worden overgegaan tot het opruimen van alle illegale visaanlandingsplaatsen langs de Marowijnerivier en andere plekken.

Een werkgroep bestaande uit leden van de Maritieme Politie, de Kustwacht en de Marine zal zich met deze opdracht worden belast. Bij de monding van de Suriname- en de Commewijne rivier komt ook een meldpunt. Hier moeten alle binnenvarende- en uitvarende vissersvaartuigen zich aanmelden voor controle op alle bescheiden en verplichte technische voorzieningen.

De maatregelen om illegale visserij terug te dringen moeten mede bezien worden tegen achtergrond van de sanctieprocedures die de Europese Unie (EU) tegen Suriname heeft ingezet. Frankrijk  heeft Suriname, Guyana en Brazilie bij de EU aangebracht omdat ze onvoldoende zouden doen om de illegale visserij voor de Frans Guyanese Kust tegen te gaan.

error: Kopiëren mag niet!