Record bosbranden verwoesten ecosystemen en wilde dieren, waaronder jaguars, in Peru

In het noorden van Peru vluchtten brilberen uit brandende droge bossen naar nabijgelegen steden, waar sommigen werden doodgeschoten door angstige bewoners. Jaguars in het zuidelijke Amazonegebied, die nergens heen konden vluchten, werden verbrand in bomen achtergelaten.

Spectacled Bear (Tremarctos ornatus) female, Chaparri Reserve, Lambayeque Province, Peru

Graslanden en wetlands die een belangrijke rol spelen bij het opslaan van water, werden in de as gelegd.

“Het regenwoud is meestal ongevoelig voor vuur”, zegt Paul Rosolie, een natuurbeschermer en oprichter van JungleKeepers, een NGO die patrouilleert en het Amazonegebied in Peru beschermt. Hij voegt eraan toe dat ze na recente patrouilles verbrande schildpadden, slangen, vogels en jaguars hebben gezien. “Het bos is hun wereld, dus als je het verbrandt, sterven ze.”

Het Global Wildfire Information System (GWIS), dat bosbranden via satelliet bijhoudt, toont ongeveer 10.400 branden in Peru in 2024, meer dan het dubbele van het vorige record in 2020 en bijna 2,5 keer het totale verbrande gebied. Dit jaar zijn er recordbranden geregistreerd “in heel Zuid-Amerika”, waarbij Bolivia, Brazilië, Argentinië en Paraguay de grootste aantallen registreerden.

De presidente van Peru, Dina Boluarte, erkent dat het land niet over de logistiek beschikt om de branden te bestrijden toen ze in september de noodtoestand uitriep.

error: Kopiëren mag niet!