Inzet nieuwe tractoren drukt prijs grondbewerking omlaag

De tractoren die recentelijk door de agro-coöperaties in Nickerie met ondersteuning van de overheid zijn aangekocht, worden nu al volop ingezet in de rijstsector bij de grondbewerking van landbouwarealen. Landbouwpercelen in Nickerie worden nu klaar gemaakt met het oog op de komende padieinzaai die op 1 november begint.

De nieuwe tractoren die de agro-corporaties hebben aangeschaft voldoen heel goed aan de verwachtingen. Door de inzet van de landbouwmachines zijn de kosten voor de grondbewerking naar zeggen van boeren gelijk met 30 procent omlaag gegaan.

De machines worden ingezet voor zowel de natte- als de droge grondbewerking. Waar het vorig seizoen nog SRD 3.500 en meer moest worden betaald voor  droge grondbewerking en tussen de SRD 10.000 en SRD 15.000 voor natte grondbewerking  per hectare wordt nu slechts SRD 2.250 om SRD 7.500 per hectare betaald.

Door de inzet van de nieuwe landbouwmachines is de prijs die machinehouders voorheen vroegen, nu flink omlaag bijgesteld. De productiekosten voor de padieboer worden hierdoor ook omlaag gedrukt. De bedoeling is dat hij hierdoor ook meer zal kunnen overhouden uit de padieverkoop.
De 13 tractoren die de agro-coöperaties hebben gekocht, zijn voor 25 procent door de overheid gefinancierd. De overige 75 procent zal door de corporaties zelf worden betaald. Hiervoor hebben de coöperaties via het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) elk ongeveer 4 miljoen Surinaamse dollar geleend. Ze zullen deze lening over acht seizoenen bij de bank moeten aflossen, met een rente van 5,5% en een aflossingsvrije periode van 10 maanden.

De machines worden door de corporaties tegen betaling ingezet voor de grondbewerking van de leden.

error: Kopiëren mag niet!