Surinaamse leerkrachten zien groeiende vraag naar bijles in rekenen en wiskunde

In Suriname groeit de behoefte aan bijlessen in rekenen en wiskunde sterk. Veel leerlingen hebben moeite om de stof goed te begrijpen en roepen om extra ondersteuning buiten schooltijd. De Surinaamse leerkracht X.A. bevestigt dit in een gesprek met de redactie van Dagblad Suriname: “Steeds meer leerlingen kampen met wiskundeproblemen, en de vraag naar bijlessen is groter dan ooit.”

Volgens X.A. ervaren veel leerlingen moeilijkheden met rekenen en wiskunde. “Het zijn vakken waar leerlingen zonder voldoende basiskennis gemakkelijk achterop raken”, zegt de leerkracht. “Zodra de basis ontbreekt, wordt het lastig om de meer complexe stof te volgen.” Dit leidt ertoe dat ouders op zoek gaan naar bijlesdocenten die hun kinderen kunnen helpen om deze achterstanden in te halen.

Het geven van bijles is voor sommige leerkrachten uitgegroeid tot hun voornaamste bron van inkomsten. “Er zijn steeds meer leerkrachten die hun vaste baan hebben opgezegd om zich volledig te richten op bijles”, vertelt X.A. Deze leerkrachten geven individueel of in kleine groepjes les, zodat studenten meer persoonlijke aandacht krijgen en in hun eigen tempo kunnen leren. Dit wordt steeds aantrekkelijker voor ouders die zien dat hun kinderen meer begeleiding nodig hebben dan op school mogelijk is.

Door de groeiende vraag naar bijles is het voor sommige leerkrachten zelfs een volwaardig beroep geworden. “Voor mij is het geven van bijles mijn fulltime baan geworden”, legt een anonieme bijles-leerkracht  uit. “De flexibiliteit en het feit dat ik echt een verschil kan maken in het leven van studenten geeft veel voldoening.”

Ouders zien het inhuren van een bijles-leerkracht als een belangrijke investering in de toekomst van hun kinderen. Veel van hen beseffen dat een goede basis in rekenen en wiskunde cruciaal is voor verdere studies en carrièremogelijkheden. “Wiskunde is niet alleen een vak, het is de basis voor zoveel meer. Van techniek tot economie – zonder een solide wiskundekennis zijn de mogelijkheden beperkt”, aldus A.X.

De verwachting is dat de vraag naar bijles in deze vakken in de toekomst alleen maar zal toenemen. Met de focus op persoonlijke begeleiding en het opbouwen van sterke basiskennis, zijn bijlesdocenten een belangrijke steunpilaar geworden voor het Surinaamse onderwijs.

error: Kopiëren mag niet!