Wat verdienen wereldleiders? Een globaal overzicht van salarissen

Uit een recente analyse op PoliticalSalaries.com blijkt dat wereldleiders zeer uiteenlopende salarissen ontvangen, afhankelijk van hun geografische en economische context.

 Lawrence Wong, premier van Singapore, staat bovenaan met een jaarlijks inkomen van bijna $1,69 miljoen, wat hem de bestbetaalde wereldleider maakt. Daarachter volgt Viola Amherd, president van Zwitserland, met meer dan $570.000 per jaar.

Engelstalige landen domineren ook de lijst, met de Amerikaanse president die jaarlijks $400.000 verdient. Dit bedrag ligt boven de salarissen van de Nieuw-Zeelandse en Canadese premiers, Christopher Luxon en Justin Trudeau, maar iets lager dan dat van de Australische premier Anthony Albanese. Duitse en Oostenrijkse kanseliers, Olaf Scholz en Karl Nehammer, verdienen eveneens substantiële bedragen, met Nehammer iets boven Scholz.

Hong Kong’s Chief Executive, John Lee Ka-chiu, ontvangt $700.000 per jaar, een erfenis van de koloniale traditie van hoge salarissen. Ursula van der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verdient $358.000, een van de hoogste salarissen binnen de EU.

Op een relatieve schaal blinkt Kenia’s president William Rutto uit, die 2.000% van het BBP per hoofd van de bevolking van zijn land verdient. Dit benadrukt de grote verschillen niet alleen in absolute bedragen, maar ook in de economische context van wereldleiders.

error: Kopiëren mag niet!